Tökmagos pogácsa
Igazi tökmagos pogácsa, darált tökmaggal vagy tökmagliszttel.
Elkészítése:
Egy tálba beletesszük először a sót, rá a lisztet, az 1 db tojást, majd a többi hozzávalót, legvégén az élesztőt (a lényeg, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval). Jól összegyúrjuk a tésztát és pihentetjük fél órát. Ezután kinyújtjuk a tésztát és feltekerjük majd újra pihentetjük fél órát.
Ha letelt az idő, újra kinyújtjuk kb 1-1,5 cm vastagságúra és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással és megszórhatjuk NEM pirított tökmaggal (sütés alatt megpirul) vagy szezámmaggal, reszelt sajttal, vagy tetszés szerint amivel szeretnénk. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kisütjük.
(+infó: a 7dkg élesztő ennyi liszthez soknak tűnhet. De mivel a tökmaglisztnek, vagy darált tökmagnak nincs sikértartalma, az élesztő az, ami segíti a pogácsákat, hogy ne maradjanak "szalonnásak", és szép magasra nőjenek fel.)
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 15 dkg darált héjnélküli tökmag vagy , tökmagliszt
- 20 dkg puha vaj
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- 2 db tojás (1db a tésztába, 1 db felverve a tetejére bekenni)
- 7 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 1,5 csapott tk só