FB pixel
Kategóriák

Szilvás-mákos pite

Elkészítési idő: 60 perc (+ amíg a "rózsák" elkészülnek)  
Nehézségi szint: Közepes  

Igazi pite élmény nagyon mákos verzióban! Egyrészt tökéletes a tésztája, és benne a töltelék nagyon mákos, ráadásul olyan igazán krémesen és karakteresen!

Gyönyörű, igazi "villantós" darab, de nincs mellébeszélés, ezt nem 2 perc elkészíteni...

Szilvás-mákos pite

Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat és a lisztet tedd aprítóba, majd morzsásítsd. Amikor ez megvan, akkor add hozzá a többi alapanyagot is. A vizet apránként add hozzá, amíg eléred a megfelelő tészta állagot. Akkor tökéletes a tésztád, amikor még úgy tűnik, hogy száraz, de ha összenyomod az ujjaddal, akkor már összeáll. Az így kapott tésztát ezután nyújtsd ki, béleld ki vele a sütőformát, szurkáld meg, majd mehet a hűtőbe kábé fél órára.
  2. Ha letelt a fél óra, akkor tegyél rá sütőpapírt, és erre valamilyen nehezéket, mondjuk szárazbabot, és süsd 180 fokos sütőben, légkeveréses módon 15 percet. Ezzel most csak elősütjük a pitét.
  3. Töltelék elkészítéséhez keverd el a mákot a porcukorral, majd mehet hozzá a lekvár és a víz is. A lényeg, hogy egy kenhető, de nem túl lágy masszát kell készítened. A víz mennyisége változhat, hiszen a szilvalekvár, ha extra sűrű, akkor lehet több vizet vesz fel.
  4. Vedd ki a pitét a sütőből, hagyd kicsit hűlni, majd kendd rá a mákos krémet.
  5. A szilvarózsák elkészítéséhez kell egy kis kézügyesség, de megéri vele szöszmötölni, mert gyönyörűen fog mutatni a pitén! A szilvarózsákhoz a kerek, angelino szilvát válaszd, egyszerűen azért, mert ez egy magvaváló fajta.
  6. A mákos töltelékbe készíts kis mélyedéseket. A kimagozott és félbevágott szilvát vágd fel kábé 2 mm vastagságú szeletekre. Három szeletet egymáson elcsúsztatva tekerd fel, majd állítsd bele a kis mélyedésbe. Ezt addig ismételd, míg az egész pite tetejét be nem borítod :)
  7. Tedd vissza a pitét további 20-25 percre, míg a szilva meg nem puhul a tetején.

Mákos szilvás pite

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók a tésztához:

Ajánlott Termékeink

Bezár
Bezár
0 Ft / kg
3000Ft
3000 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
2580Ft