Sült zöldségek kuszkusszal
Így a tél derekán már nagyon szoktak hiányozni a friss ízek, viszont a friss zöldségeknek még nem sok íze van. Ezért igyekszünk elsősorban szezonális alapanyagokat fogyasztani. A sült zöldségsaláta téli gyökérzöldségekből kuszkusszal, fetával és pirított mandulával nem csak köretként, hanem önálló – húsmentes – fogásként is megállja a helyét. Egy kevés jégsalátával vagy más vegyes salátával elkeverve pedig igazán üde kis darab. Édesburgonya helyett használhatsz sütőtököt, vagy akár ropogósra pirított burgonyát is. Ez a fogás szinte a nyári tésztasaláta téli megfelelője. Bár a fűszeres sült zöldségek önmagukban is nagyon finomak, de a citrusos-tökmagolajos öntet nagyon jól megy hozzá.
Elkészítés:
- A zöldségeket vágd kisebb, egyforma kockákra. Forgasd meg olívaolajban, picit sózd meg, és szórd meg egy kis rozmaringgal. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd puhára.
- A kuszkuszt ízesítsd sóval, borssal, és öntsd fel forró vízzel. Takard le, és hagyd állni 10 percet. Majd egy villával lazítsd fel.
- Az öntet hozzávalóit keverd el.
- Állítsd össze a salátát: a zöldeket tedd alulra, arra a kuszkusszal elkevert sült zöldségeket rá.
- Végül morzsolj rá fetát, csurgass rá öntetet, és szórd meg pirított mandulalapokkal.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 1 db kisebb édesburgonya
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 fej lilahagyma
- 1 db kisebb cékla
- Só, bors, rozmaring, olívaolaj
- A kuszkuszhoz:
- 30 g kuszkusz
- 50 ml víz
- Só, bors
- Az öntethez:
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk tökmagolaj
- 2 tk citromlé
- Só, bors, petrezselyem
- 2 marék friss vegyes saláta ízlés szerint
- feta sajt
- mandulaszeletek