FB pixel
Kategóriák

Sokmagvas kenyér

Elkészítési idő: 30 perc (+ kelesztés)  
Sütési idő: 30 perc
Nehézségi szint: Könnyű  

Ehhez a sokmagvas kenyérhez semmi másra nincs szükséged, mint jó minőségű kenyérlisztre, élesztőre, vízre, sóra, és egy kisebb halom magra. Ez a kenyér önmagában is nagyon finom, de mikor nagyobb dióval vagy tökmaggal találkozol benne, vagy amikor kívülről csipkeded a pirult magvakat… úgy lesz igazán tökéletes.

A fehér liszt helyett akár félfehérrel is készítheted, vagy egy részét teljes kiőrlésűre cserélheted. Ez utóbbi esetben előfordulhat, hogy egy picivel több folyadékot vesz majd fel, a liszt arányának függvényében.

Nálam pekándió, tökmag, napraforgó - és lenmag került a kenyér belsejébe, és len, napraforgó, szezám és tökmag kívülre. Gondolom mondanom sem kell, hogy a legnagyobb verseny mindig azon megy itthon, hogy ki tudja a legropogósabb darabokat zsákmányolni a kenyérhéjáról!

Nem kell hozzá kenyérsütő gép, a sütő tökéletesen elvégzi a munkát. Minden sütő más, így jó, ha kitapasztalod, hogy mi az a sütési idő, ami a legmegfelelőbb Amikor már átsül a tészta, de még nem szárad ki. Nálam ez 200 fokon 26 perc. Igen, ez nagyon konkrét, és nem is szívesen adom meg így. Ez inkább csak egy sorvezető. 25-30 perc alatt készül el a kenyér, attól függően, hogy valóban mennyire forró a sütőd. Ha még nem nagyon használtad kenyérsütésre, és ki szeretnéd tapasztalni, akkor érdemes inkább fölé lőni. A picit kiszáradt kenyér is jobb, mint az, amelyik nincs átsülve. A második-harmadik alkalom után már pontosan fogod tudni, hogy mennyi a te időd. A lényeg, hogy ne add fel, ha elsőre nem lesz tökéletes, mert házi kenyér tekintetében még a nem tökéletes is sokkal jobb, mint a bolti változat.

Ha van nagyméretű, fedeles öntöttvas edényed, vagy cseréptálad, mindenképpen használd. Magába zárja a nedvességet, és a gőzben gyönyörűen megsül a kenyér. Mindenképpen forrósítsd fel előre, úgy tedd bele a tésztát, és félidőben vedd le a fedőt, hogy a kenyér megpirulhasson. Ha nincs ilyen edényed – nekem sincs – akkor a melegedő sütőbe alulra tegyél vizet egy edénybe, a megformázott kenyeret pedig egyszerűen tedd tepsibe. Amikor betolod a tésztát a sütőbe, egy spriccelővel akár nyomhatsz is be némi vizet. A lényeg, hogy minél több gőz képződjön.

Sokmagvas kenyér

Elkészítés:

  1. A tökmagot és a diót száraz serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg, és tedd félre.
  2. A vizet langyosítsd meg, keverd el benne a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd, hogy kb. 10 perc alatt felfusson.
  3. A dión és a tökmagon kívül mérd tálba a hozzávalókat, és dagassz belőle sima, fényes tésztát. Végül a diót és a tökmagot is forgasd bele. Gömbölyítsd ki, és letakarva, kb. 40 perc alatt hagyd, hogy a duplájára keljen.
  4. Formázd meg a veknit, tedd szakajtóba, vagy akár egy tálba, hogy megtartsa a formáját. Ha csak kerek formád van, formázd kerekre, és készíts belőle cipót. Letakarva ismét hagy pihenni 30 percet.
  5. Borítsd tepsire, vagy sütőedénybe, spriccelj rá vizet – így könnyebben megmarad rajta a mag – és szórd meg jó sűrűn a keverékkel. Ejts rajta 3-4, kb. 2 cm mély bemetszést, és gyorsan told a 200 fokos légkeveréses sütőbe, hogy a gőz minél kevésbé szökjön meg.
  6. Kb. 26 perc alatt süsd készre, majd tedd át rácsra, hogy az alja ne nedvesedjen be. Picit hagyd hűlni, mielőtt felvágod.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
760Ft
Bezár
0 Ft / kg
13800Ft
13800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
4480Ft
4480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
4200Ft
Bezár
Natúr lenmag Részletek
Akciós
0 Ft / kg
880Ft
880 Ft/kg
1100 Ft /kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
1560Ft
1560 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2280Ft
2280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +