Pisztáciás sajttorta
Fura egy sütemény ez a sajttorta, mert valaki vagy nagyon szereti, vagy aki nagyon nem, és van aki meg sem kóstolja, mert jesszus, sajttorta…mennyire furán hangzik… Igen, így utólag magam sem értem, anno mire gondoltam 😛, mert évekig én is az utolsó véleményt osztottam, és még csak rápróbálni sem voltam hajlandó a sajttortára. Aztán egyszer csak mégis, és abban a pillanatban át is kerültem a az első csapatba. Férj azóta is inkább tartózkodik tőle, de azért ezzel a pisztáciás változattal még őt is sikerült levenni a lábáról. 😉
A legjobb, amikor egy desszert nem csak finom – méghogy finom, isteniii 😋… - de nincs vele sok munka sem, és kevés alapanyag kell hozzá. Ez a pisztáciás sajttorta pedig pont ilyen: lágy, krémes, dekadens darab, és igen, jól gondolod…millió kalória. 😛 De az utóbbit most engedd is el, mert annyira finom, hogy kár ezzel stresszelned magad. 😉
Szóval sajttorta - pofonegyszerű elkészíteni, és szerintem 2 titka van:
- ne verd túl a krémet, vagyis ne vajas állaga legyen, hanem maradjon krémes
- használj minőségi alapanyagokat: 100%-os pisztácia krém-et, vagy akár a házi változat-át.
Jahh, és a legfontosabb: légy türelmes. Mivel a krém semmilyen „szilárdító” hozzávalót nem tartalmaz (vagyis sem zselatin, sem semmi más hasonló nincs benne) ezért időre van szüksége, hogy a krémsajt és a tejszín megszilárduljon. Vagyis 5-6 óra pihenőt mindenképpen adj neki, de legjobb, ha egy egész éjszakán át pihenteted.
Ez egy sütés nélküli változat, kekszes-pisztáciás alappal, krémes töltelékkel, a tetején őrölt pisztáciával, és nagyobb pisztácia darabokkal – hidd el, a siker garantált! 😉
Elkészítés:
- Az összes pisztáciát (vagyis ami az alapba, és a tetejére is kell) tedd száraz serpenyőbe, és nagyon alacsony fokozaton pirítsd meg. Hagyd kihűlni.
- A vajat olvaszd fel.
- Készítsd el a kekszes alapot: a kekszet és a pisztáciát tedd késes aprítóba, és daráld morzsásra. Add hozzá az olvasztott vajat, és járasd tovább a gépet. Ha nagyon száraznak látod, néhány csepp vízzel segíts rajta. Ha már össze tudod nyomni a „tésztát”, jó is lesz.
- A tortaformát béleld ki sütőpapírral (így könnyebb lesz majd kiszedni, a krém nem ragad a forma falához), és béleld ki a kekszmorzsával. Nem kell, hogy a keksz egyenletesen a tetejéig érjen, csak amolyan rusztikusan. 😉 Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a krémet.
- Ehhez tedd tálba a hideg tejszínt, és a pisztácia krémet, és robotgéppel keverd csomómentesre. Majd add hozzá a mascarponét, és a porcukrot, és keverd addig, amíg a tál szélén sűrű, lágy hullámok nem képződnek. A krémet simítsd a kekszes alapra, és egy éjszakára tedd hűtőbe.
- A maradék pisztácia felét őrölt finomra, és szórd meg vele a torta tetejét. A másik felét aprítsd nagyobb darabokra, morzsold körben a tetejére, és már szeletelheted is.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók az alaphoz:
- 150 g vajas keksz
- 50 g tisztított pisztácia
- 50 g vaj
- 1-2 ek víz (szükség szerint)
- A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 180 g pisztácia krém
- 200 ml habtejszín
- kb. 100 g porcukor (ízlés szerint)
- 50 g tisztított pisztácia