Pisztáciás-diós karamelles csiga
Desszert reggelire? Ohhigeen...
Ezek a ragacsos csigák tökéletes választások egy kiadós és hedonista reggelihez - áhh, kit akarok átverni, a nap bármelyik részében jöhetnek :)
Hiába tömény, és millió kalória, nehéz megállni egy darabnál. Édes, diós, vajas picit ragacsos - fejjel lefelé sül, vagyis mikor kiborítod a tálból, a tésztán végigfolyik a karamell, bevonva az utolsó falatot is. Mindezt ropogós és pirult dió és pisztácia teszi még teljesebbé.
Tulajdonképpen hasonlít a fahéjas csigára: kelt tészta, fahéjas, vajas töltelékkel, csak ahelyett, hogy édes krémsajttal kennénk a tetejét, a ragacsos csigát magvakkal és karamellel gazdagítjuk. Mit mondhatnék, nagyon durva egy darab…
Sütéshez mindenképpen használj szilikonos sütőpapírt vagy szilikonos formát, mert a forró cukor nagyon tud ragaszkodni a szilikonmentes változathoz. Olyan formát válassz, amiből nem lóg ki a tészta. Egyrészt könnyebb lesz majd a végén átfordítani, másrészt biztos nem folyik ki sem a vajas töltelék, sem a karamell sütés közben.
Elkészítés:
- A tészta elkészítéséhez a cukrot és a tejet keverd el, langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és hagyd, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. A többi hozzávalóval együtt dagassz belőle lágy, sima tésztát, és letakarva keleszd 1-1,5 órát, amíg a duplájára nem nő.
- Amíg kel, készítsd el a karamell réteget és a tölteléket. A karamell réteghez tedd lábosba a cukrot, a mézet, és a vajat. Olvaszd fel, és add hozzá a langyos tejszínt. Forrald fel, és öntsd a sütőpapírral bélelt formába. Szórd meg az apróra vágott pisztácia és dió keverékével, és tedd félre.
- A töltelékhez a puha vajat keverd el a cukorral és a fahéjjal és tedd félre.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd kb. 50x40cm-es téglalappá. Kend meg a vajas-fahéjas töltelékkel, és szórd meg az apróra vágott dió és pisztácia keverékével. A hosszabbik oldal felől vágd 9 részre, és a csíkokat egyenként tekerd fel csigává.
Befejezési lehetőség 1:
- Az elkészített csigákat tedd a karamellel „kibélelt” tepsibe, és keleszd további 30 percet. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe és 20 perc alatt süsd készre. 10 perc után érdemes letakarni egy alufóliával, nehogy a teteje megégjen.
- Ha elkészült, hagyd hűlni néhány percet, majd tégy egy nagyobb tányért a forma tetejére és óvatosan fordítsd át. A karamelles tetejét szórd meg egy kevés, finomra vágott pisztáciával. Ennél a verziónál a karamell ropogósabb lesz, hiszen rásül a csigákra a tepsi alján, ami végül a teteje lesz
Befejezési lehetőség 2:
- Az elkészített csigákat tedd a tepsibe, és keleszd további 30 percet. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe és 20 perc alatt süsd készre. 10 perc után érdemes
- letakarni egy alufóliával, nehogy a teteje megégjen.
- Ha elkészült, öntsd rá a karamellt, és szórd meg egy kevés, finomra vágott pisztáciával. Fontos, mivel az első verziónál az előre elkészült karamell a csigákkal együtt tovább karamellizálódik a sütőben, itt meg utólag öntöd rá, ehhez a verzióhoz a karamellt kicsit tovább kell főznöd, hogy besűrűsödjön, kb. 5 - 10 percig, attól függően, hogy mennyire magas hőfokon főzöd. :) Ennél a verziónál a karamell picit szaftosabb, folyósabb lesz, igazából ez a lényege, így pont olyan lesz, amilyenre szeretnéd!
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 9 darabhoz:
- Hozzávalók a tésztához:
- 150 g friss élesztő
- 120 ml meleg tej
- 2 ek kristálycukor
- 240 g liszt
- 30 g lágy vaj
- csipet só
- ¼ tk őrölt fahéj
- 1 db nagy tojás
- Hozzávalók a karamell réteghez:
- 200 g barnacukor
- 50 g méz
- 50 g vaj
- 50 g dióbél apróra vágva
- 50 g pisztácia apróra vágva
- 150 ml tejszín
- Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 g puha vaj
- 50 g barnacukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 50 g dióbél apróra vágva
- 50 g pisztácia apróra vágva
- 3 ek pisztácia a tetejére