FB pixel
Kategóriák

Pisztáciás-diós karamelles csiga

Elkészítési idő: 90 perc (120 perc kelesztés)  
Sütési idő: 20 perc
Nehézségi szint: Közepes  

Desszert reggelire? Ohhigeen...

Ezek a ragacsos csigák tökéletes választások egy kiadós és hedonista reggelihez - áhh, kit akarok átverni, a nap bármelyik részében jöhetnek :)

Hiába tömény, és millió kalória, nehéz megállni egy darabnál. Édes, diós, vajas picit ragacsos - fejjel lefelé sül, vagyis mikor kiborítod a tálból, a tésztán végigfolyik a karamell, bevonva az utolsó falatot is. Mindezt ropogós és pirult dió és pisztácia teszi még teljesebbé.

Tulajdonképpen hasonlít a fahéjas csigára: kelt tészta, fahéjas, vajas töltelékkel, csak ahelyett, hogy édes krémsajttal kennénk a tetejét, a ragacsos csigát magvakkal és karamellel gazdagítjuk. Mit mondhatnék, nagyon durva egy darab…

Sütéshez mindenképpen használj szilikonos sütőpapírt vagy szilikonos formát, mert a forró cukor nagyon tud ragaszkodni a szilikonmentes változathoz. Olyan formát válassz, amiből nem lóg ki a tészta. Egyrészt könnyebb lesz majd a végén átfordítani, másrészt biztos nem folyik ki sem a vajas töltelék, sem a karamell sütés közben.

Pisztáciás-diós karamelles csiga

Elkészítés:

  • A tészta elkészítéséhez a cukrot és a tejet keverd el, langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és hagyd, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. A többi hozzávalóval együtt dagassz belőle lágy, sima tésztát, és letakarva keleszd 1-1,5 órát, amíg a duplájára nem nő.
  • Amíg kel, készítsd el a karamell réteget és a tölteléket. A karamell réteghez tedd lábosba a cukrot, a mézet, és a vajat. Olvaszd fel, és add hozzá a langyos tejszínt. Forrald fel, és öntsd a sütőpapírral bélelt formába. Szórd meg az apróra vágott pisztácia és dió keverékével, és tedd félre.
  • A töltelékhez a puha vajat keverd el a cukorral és a fahéjjal és tedd félre.
  • Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd kb. 50x40cm-es téglalappá. Kend meg a vajas-fahéjas töltelékkel, és szórd meg az apróra vágott dió és pisztácia keverékével. A hosszabbik oldal felől vágd 9 részre, és a csíkokat egyenként tekerd fel csigává.

Befejezési lehetőség 1:

  • Az elkészített csigákat tedd a karamellel „kibélelt” tepsibe, és keleszd további 30 percet. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe és 20 perc alatt süsd készre. 10 perc után érdemes letakarni egy alufóliával, nehogy a teteje megégjen.
  • Ha elkészült, hagyd hűlni néhány percet, majd tégy egy nagyobb tányért a forma tetejére és óvatosan fordítsd át. A karamelles tetejét szórd meg egy kevés, finomra vágott pisztáciával. Ennél a verziónál a karamell ropogósabb lesz, hiszen rásül a csigákra a tepsi alján, ami végül a teteje lesz

Befejezési lehetőség 2:

  • Az elkészített csigákat tedd a tepsibe, és keleszd további 30 percet. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe és 20 perc alatt süsd készre. 10 perc után érdemes
  • letakarni egy alufóliával, nehogy a teteje megégjen.
  • Ha elkészült, öntsd rá a karamellt, és szórd meg egy kevés, finomra vágott pisztáciával. Fontos, mivel az első verziónál az előre elkészült karamell a csigákkal együtt tovább karamellizálódik a sütőben, itt meg utólag öntöd rá, ehhez a verzióhoz a karamellt kicsit tovább kell főznöd, hogy besűrűsödjön, kb. 5 - 10 percig, attól függően, hogy mennyire magas hőfokon főzöd. :) Ennél a verziónál a karamell picit szaftosabb, folyósabb lesz, igazából ez a lényege, így pont olyan lesz, amilyenre szeretnéd!

Jó étvágyat!


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 9 darabhoz:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
560Ft
Bezár
0 Ft / db
760Ft
Bezár
0 Ft / db
490Ft
490 Ft/db
Egységár: 12250 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
890Ft
890 Ft/db
Egységár: 1780 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
1680Ft
1680 Ft/db
Egységár: 6720 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
5280Ft
Bezár
0 Ft / kg
16800Ft
16800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +