Pisztáciás baklava
Ha szereted a baklavát, de mégis túl édesnek és töménynek találod, akkor ez a pisztáciás, feltekerős változat lesz a te nagyon jó barátod. Azt mondanám – némi túlzással – hogy ez a diétás baklava változat… na jó, ez elég komoly csúsztatás, mindenesetre egészen más, mint a klasszikus, egymásra rétegezős. Bár ezt csak mézzel készítettem, azért ne legyenek kétségeid, ez is fürdik a cukorban, de mégis, sokkal könnyebb, lazább, mint a sima, vagy a csokis változat.
Ez a baklava maga a ropogós csoda: rétegekbe burkolt mandulás pisztácia, mézédes máz, de anélkül, hogy cukorsokkot kapnál. A méz édesíti, de nem nyomja el a pisztácia kellemes ízét, és minden harapás olyan, mint egy apró, ropogós boldogság falat.
Vigyáz vele, az ember addig eszi, amíg látja - tapasztalat… 😛
Az elkészítése picit más, mint a többi változaté: a réteslapokat egyenként kell megszórni az őrölt magvakkal, és feltekerni, majd kicsit „meggyűrni”. Válassz olyan méretű tepsit, amibe már nem fér bele a réteslap, hogy megmaradjon ez a kissé ráncos hatása. Én egy 30x22-es tepsit használtam, de válassz aszerint, hogy mekkora a réteslap, amibe tekersz.
Az elkészítésben ilyen megbízható, és egyetemes (nem) mértékegységet adtam meg, hogy egy marékkal. Kérlek nézd el ezt nekem, mivel nem tudom, hogy mekkora a réteslap, amit használsz, így kb. mennyiséget tudok megadni: annyi őrölt maggal szórd meg, amennyit egyenletesen, vékonyan, egy rétegben beborítja a vajas réteslapot. Nekem ez egy marék volt – 4-5 evőkanál.
A nem használt réteslapokat mindig takard le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
Elkészítés:
- A mézet és a vizet tedd lábosba. Add hozzá a fahéjat és forrald fel. Közepes lángon főzd 5-6 percet, amíg a szirup enyhén be nem sűrűsödik. Tedd félre.
- A mandulát és a pisztáciát keverd el.
- A vajat olvaszd fel
- Tégy magad elé egy réteslapot, kend meg vajjal, és takard le egy másikkal. Ezt is vajazd meg, és szórd meg egy marék őrölt mandulás pisztáciával. A hosszabb oldala mentén tekerd fel úgy, hogy egy hurkapálcát teszel a szélére, és erre tekered a tésztát. Végül két oldalról óvatosan nyomd össze a hengert, húzd ki a pálcát, és mehet a tepsibe.
- Jöhet a következő darab: 2 réteg réteslap vajazva, megszórva, feltekerve, összenyomva. Ismételd, amig el nem fogy a réteslap. Ha már tele a tepsi, a tetejét kend le olvasztott vajjal, és kapcsold be a sütőt.
- Állítsd 160 fokra, légkeveréssel. A betekert baklava tekercseket vágd négy részre, majd told a sütőbe 45 percre. Ha elkészült, öntsd nyakon a méz-sziruppal, szórd meg őrölt pisztáciával és hagyd, hogy teljesen kihűljön. Szerintem másnap a legfinomabb, de ezt nagyon nehéz kivárni… legalább langyosra hűtsd, mielőtt nekiesel, nehogy megégesd magad. 😏
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 18 db réteslap
- 250 g őrölt pisztácia
- 50 g őrölt mandula
- 200 g vaj
- A cukorsziruphoz:
- 350 g méz
- 350 ml víz
- két rúd fahéj
- A tetejére:
- őrölt pisztácia