Panforte (olasz, fűszeres magvas - aszalt gyümölcsös szelet)
A panforte, ez a rendkívül gazdag, enyhén ragacsos édesség tipikus olasz ünnepi desszert. Az eredetileg Siena városából származó süteményről már 1205-ből származnak írásos emlékek. Akkor mint fizetőeszközt említik, ami nem is csoda, hiszen a méz, a sok fűszer és a rengeteg olajos mag igazi kincsnek és ritkaságnak számított akkoriban.
Több változata létezik, hiszen nem csak a benne lévő fűszerek, de az aszalt gyümölcsök és magok is jól variálhatók. Eredetileg egy kevés borsot is tartalmaz, innen ered a neve is: a panforte erős kenyeret jelent. Bevallom ezzel csaltam kicsit, és feketebors helyett egy kevés szegfűborssal ízesítettem.
Készítheted kerek, vagy akár szögletes formában, szeletelheted tortaként, vagy akár nagyobb falatnyi háromszögekre. Tálalásig mindenképpen alaposan csomagold alufóliába, vagy tartsd légmentesen záródó dobozban, hogy ne száradjon ki. Hűtőben kb 4 hétig elvan, de szerintem esélytelen, hogy addig megmaradjon…
Elkészítés:
- A csokit vízgőz fölött olvaszd fel, és tedd félre. A kétféle cukrot és a mézet tedd lábosba, adj hozzá 2 evőkanál vizet, és alacsony lángon melegítsd addig, amíg a cukor el nem olvad. 5-8 perc elég neki, de ne hagyd magára, nehogy odaégjen.
- Opcionális - pirítsd meg picit a pekándiót és a mandulát szárazon, serpenyőben, kis lángon
- A lisztet, a kakaót és a fűszereket mérd tálba, és forgasd bele a magokat, a datolyát és a cseresznyét. Majd öntsd bele a csokit, a mézes, cukros keveréket, és add hozzá a reszelt narancshéjat is. Alaposan - hogy ne maradjanak benne száraz részek – keverd el, és jól nyomkodd bele a sütőpapírral bélelt formába. Tényleg, nem viccelek, ess neki, és nyomkodd le alaposan.
- 130 fokos, légkeveréses sütőben süsd 30 percet. Majd hagyd a tepsiben kihűlni, és néhány órára csomagold alufóliába.
- Végül – ha szereted – szórd meg porcukorral, és szeleteld kedved szerint.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 100 g belga étcsoki
- 100 g liszt
- 2 ek cukrozatlan kakaó
- 100 g aszalt datolya vagy füge durvára vágva
- 100 g aszalt cseresznye durvára vágva
- 100 g hántolt, pirított törökmogyoró
- 100 g hántolt pisztácia
- 100 g pekándió
- 120 g méz
- 50 g porcukor
- 50 g kókuszvirágcukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk őrölt szegfűbors
- kevés reszelt szerecsendió
- csipetnyi őrölt szegfűszeg