Nyers brownie liofilizált gyümölcsökkel
Magvakból, aszaltgyümölcsből és mogyorókrémből készült ez a nagyon nagyon csokis süti, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, lisztet vagy tejterméket. Ez utóbbi nem vonatkozik a tetején lévő csokira, így, ha erre érzékeny vagy, vagy vegán változatban készítenéd, akkor használj ennek megfelelő alapanyagot.
Persze azért semmiképpen ne legyenek illúzióid, ez a változat semmivel nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a hagyományos társa, csak egyrészt nem a klasszikus alapanyagokból készül, másrészt nem kell sütni. Vagyis remek lehetőség a forró, nyári napokra, amikor nem akarod még jobban felfűteni a konyhát.
Édes, krémes, de a liofilizál gyümölcsöktől mégis friss. Mondanám, hogy elég belőle egy kocka – de simán lecsúszik még a második is… 😉
A kávét nem érzed benne, de nagyon jól felerősíti a kakaó ízét. De ha idegenkedsz tőle, elhagyható.
Elkészítés:
- A datolyát magozd ki és tedd félre.
- A diót, a kakaót, a sót és a kávét tedd késes aprítóba, és daráld finomra. Add hozzá a datolyát és a mogyorókrémet, és járasd tovább a gépet, amíg krémes masszát nem kapsz. Nyomkodd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 30 percre tedd hűtőbe.
- A csokit és a tejet mérd össze, és vízgőz fölött olvaszd meg. Hagyd hűlni néhány percet, és kend a „tészta” tetejére. Kockázd fel, és díszítsd a liofilizált gyümölcsökkel, és a magvakkal.
- Tálald akár azonnal, vagy hagyd picit állni, hogy a csoki enyhén megdermedjen.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 200 g pekándió vagy pörkölt tisztított törökmogyoró
- 70 g kakaó
- csipet só
- 2 tk instant kávé (elhagyható)
- 300 g medjoul datolya
- 200 g kérmes mogyorókrém vagy mandulakrém
- A tetejére:
- 150 g tej vagy étcsoki + 4 ek növényi tej
- liofilizált gyümölcsös mix, pekándió, pörkölt tisztított törökmogyoró