Nyári krumplisaláta olajbogyóval
A krumplisaláta, finom, gyorsan elkészül, kiadós, így nem csak köretnek, de akár egytálételnek is remek. Ez a változat fűszeres olívaolajjal, sok-sok olajbogyóval, lilahagymával, és fetával készült. Jahh, hát igen, nem egy kifejezetten munkahelyi ebéd, de hétvégi grillezéshez, vagy hedonista vacsorára tökéletes választás.
Ha pedig mégsem húst ennél mellé, dobd fel néhány szem főtt tojással, vagy akár egy nagyobb adag rukkolával vagy római salátával.
Most apróbb szemű újburgonyából készítettem, de szezonon kívül az épp aktuálisan fellelhető sütni való krumplit használom. A kisebb szemeket egyben hagyom, a nagyobbakat is csak felezem vagy negyedelem.
Citrusos olívaolaj helyett használhatsz hozzá hagyományosat is, amit a fűszereken kívül ízesíthetsz néhány csepp citrommal is.
Elkészítés:
- A burgonyát alaposan most meg. A nagyobb szemeket vágd ketté. Tedd tepsibe, locsold meg az olívaolajjal, és forgasd össze. Tedd sütőbe és állítsd be 180 fokra, légkeveréssel. Kb. 30 perc alatt süsd ropogósra. Közben néhányszor forgasd át, hogy egyenletesen piruljon.
- Közben keverd el az öntet hozzávalóit, szeleteld fel a hagymát, illetve vágd ketté az olajbogyókat is. Ezt persze elhagyhatod, de szerintem így könnyebben jut minden falatba. 😏
- Ha a krumpli kész, sózd meg, és még forrón forgasd össze az öntettel, majd a hagymával és a kétféle olajbogyóval is. Morzsold rá a fetát, szórd meg a friss fűszernövényekkel, és tálald azonnal.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 1 kg apró szemű újkrumpli
- 3-4 ek extraszűz olívaolaj
- 1 db kisebb fej lilahagyma
- 100 g fekete magozott olajbogyó
- 100 g zöld magozott olajbogyó
- kb. 100 g fetasajt
- só
- Az öntethez:
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított oregánó
- kb. ¼ tk őrölt bors
- 50 ml citromos olívaolaj vagy extraszűz olívaolaj + 1 ek citromlé
- a tetejére: friss kapor és bazsalikom