Narancsos csirke fekete jázmin rizzsel
Ha valami különlegeset és meglepőt tennél az asztalra, a hagyományos fehér jázmin rizs helyett próbáld ki a fekete jázmin rizst, azaz a ... tiltott rizst.
Igen, jól olvasod, tiltott rizs. Bár az európai konyhában kevésbé ismerős alapanyag, a keletiben mára virágkorát éli a fekete jázmin rizs. Az ősi Kínában tiltott volt a szegények számára, csak a kiváltságosok, az előkelő osztály tagjai fogyaszthatták. Bár mára már bárki számára elérhető, neve mégis tiltott rizs maradt.
A felhasználását és az élettani hatásait tekintve leginkább a barna rizsre hasonlít. A fehér rizsekhez képest sokkal több rostot és ásványi anyagot tartalmaz, színét az antocianin nevű antioxidánstól kapja. Az íze nem igazán különbözik a klasszikus jázmin rizstől, az állaga egy picit roppanósabb.
A barna rizshez hasonlóan nehezebben puhul meg, kb. 30 perc főzésre van szükség, és jót tesz neki, ha további 10 percet áll a gőzben.
Egy narancsos csirkét készítettem hozzá, friss narancslével, kevés chilivel, hagymával, és kaliforniai paprikával. Nagyon szeretjük a kínai ételeket, és bár elsőre soknak tűnik a hozzávalók listája (nem csak annak tűnik, tényleg az…), de ha szívesen készítesz keleti ételeket, ezen alapanyagok jó része nagy valószínűséggel nálad is megtalálhatóak otthon.
Amíg a rizs megfő, a csirke is elkészül majd, vagyis durván 45 perc alatt meg is vagy az egésszel.
Elkészítés:
- A rizst mosd át, és sós vízben tedd fel főni. Kb. 30 perc alatt beszívja a vizet. Keverd át, és lefedve hagyd további 10 percet a gőzben.
- A narancsot hámozd meg a zöldséghámozóval, hogy a fehér, keserű rész ne legyen rajta, és vágd nagyon finom vékony szeletekre. A hagymát karikázd fel, a paprikát vágd kisebb kockákra. Tedd félre.
- A csirkemellet szeleteld falatnyi kockákra. Verd fel a tojást, add hozzá a kukoricakeményítőt, és forgasd bele a feldarabolt húst. Egy serpenyőben vagy wokban forrósíts fel a 200 ml olajat és süsd ki benne a csirkét. Figyelj, hogy az olaj tényleg elég forró legyen, és a hús ne süljön össze, inkább több részletben tedd az olajba. Kb. 3 perc alatt el is készül. Szedd sütőpapírral bélelt tányérra.
- Öntsd ki az olajat, töröld ki a serpenyőt. Melegíts 2 ek olajat ismét, add hozzá a karikára vágott, vagy a morzsolt chilit. Pirítsd kb. 1 percet, majd add hozzá a narancshéj csíkokat és reszeld hozzá a gyömbért. Pirítsd további 1 percet. Majd mehet bele az újhagyma, és a kaliforniai paprika is. 3-4 perc alatt fonnyaszd meg. Szedd tányérra.
- A szósz hozzávalóit a kukoricakeményítő és a víz kivételével keverd el, és öntsd a serpenyőbe. Forrald fel, és add hozzá a vízben feloldott kukoricakeményítőt. 2-3 perc alatt sűrítsd be. Akkor jó, ha már fényes és selymes a mártás. Már csak össze kell állítani. Szedd vissza a sült húst, a megpirított zöldségeket és forgasd össze a mártással. Tálald azonnal a fekete rizs mellé, egy kis szezámmaggal megszórva.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a rizshez:
- 150 g fekete jázmin rizs
- 250 ml víz
- só – ízlés szerint
- A narancsos csirkéhez:
- kb. 250 g csirkemellfilé
- 1 db tojás
- kb. 200 ml mogyoróolaj a sütéshez
- 3 ek kukoricakeményítő
- 1 tk morzsolt chili vagy 2 chilipaprika
- 1 db narancs héja
- 2 cm friss gyömbér
- 3 szál újhagyma
- ¼ kaliforniai paprika
- 3 ek mogyoróolaj
- A szószhoz:
- 4 ek szójaszósz
- 2 ek hoisin szósz
- 2 ek barnacukor
- 1 db narancs leve
- 2 ek rizsecet
- 2 ek csípős chiliszósz
- 1 ek kukoricakeményítő 2 ek vízben feloldva
- a tetejére: szezámmag vagy fekete szezámmag