FB pixel
Kategóriák

Narancsos csirke fekete jázmin rizzsel

Elkészítési idő: 50 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  
Hány főre: 2  

Ha valami különlegeset és meglepőt tennél az asztalra, a hagyományos fehér jázmin rizs helyett próbáld ki a fekete jázmin rizst, azaz a ... tiltott rizst.

Igen, jól olvasod, tiltott rizs. Bár az európai konyhában kevésbé ismerős alapanyag, a keletiben mára virágkorát éli a fekete jázmin rizs. Az ősi Kínában tiltott volt a szegények számára, csak a kiváltságosok, az előkelő osztály tagjai fogyaszthatták. Bár mára már bárki számára elérhető, neve mégis tiltott rizs maradt.

A felhasználását és az élettani hatásait tekintve leginkább a barna rizsre hasonlít. A fehér rizsekhez képest sokkal több rostot és ásványi anyagot tartalmaz, színét az antocianin nevű antioxidánstól kapja. Az íze nem igazán különbözik a klasszikus jázmin rizstől, az állaga egy picit roppanósabb.

A barna rizshez hasonlóan nehezebben puhul meg, kb. 30 perc főzésre van szükség, és jót tesz neki, ha további 10 percet áll a gőzben.

Egy narancsos csirkét készítettem hozzá, friss narancslével, kevés chilivel, hagymával, és kaliforniai paprikával. Nagyon szeretjük a kínai ételeket, és bár elsőre soknak tűnik a hozzávalók listája (nem csak annak tűnik, tényleg az…), de ha szívesen készítesz keleti ételeket, ezen alapanyagok jó része nagy valószínűséggel nálad is megtalálhatóak otthon.

Amíg a rizs megfő, a csirke is elkészül majd, vagyis durván 45 perc alatt meg is vagy az egésszel.

Narancsos csirke fekete jázmin rizzsel

Elkészítés:

  1. A rizst mosd át, és sós vízben tedd fel főni. Kb. 30 perc alatt beszívja a vizet. Keverd át, és lefedve hagyd további 10 percet a gőzben.
  2. A narancsot hámozd meg a zöldséghámozóval, hogy a fehér, keserű rész ne legyen rajta, és vágd nagyon finom vékony szeletekre. A hagymát karikázd fel, a paprikát vágd kisebb kockákra. Tedd félre.
  3. A csirkemellet szeleteld falatnyi kockákra. Verd fel a tojást, add hozzá a kukoricakeményítőt, és forgasd bele a feldarabolt húst. Egy serpenyőben vagy wokban forrósíts fel a 200 ml olajat és süsd ki benne a csirkét. Figyelj, hogy az olaj tényleg elég forró legyen, és a hús ne süljön össze, inkább több részletben tedd az olajba. Kb. 3 perc alatt el is készül. Szedd sütőpapírral bélelt tányérra.
  4. Öntsd ki az olajat, töröld ki a serpenyőt. Melegíts 2 ek olajat ismét, add hozzá a karikára vágott, vagy a morzsolt chilit. Pirítsd kb. 1 percet, majd add hozzá a narancshéj csíkokat és reszeld hozzá a gyömbért. Pirítsd további 1 percet. Majd mehet bele az újhagyma, és a kaliforniai paprika is. 3-4 perc alatt fonnyaszd meg. Szedd tányérra.
  5. A szósz hozzávalóit a kukoricakeményítő és a víz kivételével keverd el, és öntsd a serpenyőbe. Forrald fel, és add hozzá a vízben feloldott kukoricakeményítőt. 2-3 perc alatt sűrítsd be. Akkor jó, ha már fényes és selymes a mártás. Már csak össze kell állítani. Szedd vissza a sült húst, a megpirított zöldségeket és forgasd össze a mártással. Tálald azonnal a fekete rizs mellé, egy kis szezámmaggal megszórva.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók a rizshez:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
2480Ft
2480 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
890Ft
Bezár
0 Ft / db
2390Ft
2390 Ft/db
Egységár: 4780 Ft/liter
db
- +
Bezár
0 Ft / db
880Ft
880 Ft/db
Egységár: 1760 Ft/kg
db
- +
Bezár
Világos szójaszósz Pearl River Bridge 150 ml Részletek
Akciós
0 Ft / db
790Ft
790 Ft/db
980 Ft /db
Egységár: 5266 Ft/liter
db
- +
Bezár
0 Ft / db
990Ft
990 Ft/db
Egységár: 1980 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
2280Ft
2280 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +