Nagyon magvas gluténmentes kenyér
Talán nem is helyénvaló kenyérnek nevezni ezt a csupa mag darabot, hiszen sem lisztet, sem élesztőt vagy kovászt nem tartalmaz.
Az íze aromás és izgalmas a rengeteg féle magnak köszönhetően. Sűrű állagú, és tele van antioxidánssal és ásványi anyagokkal. No, meg zsírral, vagyis azért ne legyenek illúzióid, nem egy könnyű darab. Viszont nagyon laktató, így 1-2 szelet elég is lesz belőle.
Ez a kenyérfajta eredetileg egy koppenhágai étteremből származik, ami azóta már több helyen is elérhető, többféle változatban. Teljes egészében csak magokból és tojásból készül, vagyis gluténmentes. Könnyen variálható, így saját ízlésedre szabhatod, illetve az éppen rendelkezésre álló alapanyagok szerint módosíthatod.
Azt érdemes szem előtt tartani, hogy ahhoz, hogy a kenyér „egyben maradjon” kellenek az apró magvak, a szezám, vagy a napraforgó, amik mindig legalább dupla mennyiségben szerepeljenek, mint a diófélék, illetve az őrölt lenmagra is szükség van. Így könnyen szeletelhető lesz, és nem fog majd morzsálódni.
A diót, mandulát – vagyis a nagyobb darabokat nem kell összetörni, jól belesimulnak majd az apróságok közé, és csodásan néznek ki a szeletekben.
Az elkészítése egyszerű, csak keverj össze mindent, és süsd meg. Egyetlen dolog, amivel el tudod rontani az az, ha túlsütöd, mert akkor a magok megégnek és megkeserednek.
Ha nem fogy el 4-5 nap alatt, szeleteld fel, csomagold be, és fagyaszd le akár adagonként. Amikor szükség van rá, csak olvassz fel néhány szeletet, és pirítsd meg – és igen, nagy felismerés, hogy szerintem pirítva a legfinomabb, egy kis krémsajttal és friss zöldségekkel a tetején.
Elkészítés:
- A magokat és a lenmaglisztet mérd össze, és tedd félre.
- A tojást verd fel a sóval, és add a száraz hozzávalókhoz. Alaposan keverd össze, ne maradjanak benne száraz részek. Hagyd állni néhány percet, hogy a lenmag kicsit megszívja magát.
- Közben egy kb. 25 x 10-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral, még egyszer keverd át az egész „tésztát” és borítsd a tepsibe.
- A tetejét simítsd el, és tedd a 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe. 50 perc alatt süsd készre, majd tedd át rácsra és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt szeleteled.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 100g darált lenmag
- 100 g tökmag
- 100 g natúr és fekete szezámmag
- 100 g mandula
- 100 g napraforgó
- 100 g pekándió vagy dió
- 1.5 tk só