FB pixel
Kategóriák

Mogyoróvajas-narancsos szaloncukor

Elkészítési idő: 30 perc (hűtési idő 2 óra)  
Nehézségi szint: Könnyű  

Tudtad, hogy a szaloncukor ősét a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is?

A szaloncukor a szalonkabáthoz, a szalonzenekarhoz és a szalonképeshez hasonlóan a társalgó akkor divatos elnevezéséből nyerte a nevét. Karácsonyfát ugyanis csak a gazdagabb családok állítottak, mégpedig a szalonban

A klasszikus, fondant szaloncukor óta mostanra már számtalan íz és variáció áll a rendelkezésedre, de akár otthon is elkészítheted ezeket a kis falatokat. Gyerkőcökkel remek móka, itthon a felét el is szoktuk kóstolgatni már a készítés közben. De akár kedves ajándékként is érdemes gondolni rá.

Választhatsz egyszerűbb változatot, amit csak össze kell keverni, és formázni, mint ez a mogyoróvajas-narancsos szaloncukor mogyorós csokiban.

Ha kicsit különlegesebbet szeretnél, válaszd a kókuszos változatot, amibe a felnőtt kiadáshoz egy kis kókuszos fehérrum is került

A falatkákat érdemes mérleggel kimérni, hogy nagyrészt hasonló méretűek legyenek. Én általában 9-10 g-os szaloncukrokat szoktam készíteni. Ez csokival bevonva kb a bolti szaloncukor mérete.

Mogyoróvajas szaloncukor

Elkészítés:

  1. Ez egy lágyabb szaloncukor, semmiképpen nem a sűrű, konzum-szerű változat. Ha sűrűbbet szeretnél, egy kevés darált vajas keksszel sűrítsd tovább.
  2. A narancshéjat vágd még apróbbra, és a többi hozzávalóval együtt dolgozd össze. Keverd addig, amíg a juharsziruptól be nem sűrűsödik (kb. 30 mp). Tedd hűtőbe kb 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd formázd meg a darabokat. Ha nagyon lágynak érzed, mehet vissza kicsit a hűtőbe.
  3. A csoki felét vízgőz fölött olvaszd fel. Vedd le a gőzről, és szórd bele a maradékot is. Keverd simára, és néhány pillanatra tedd vissza a melegre. A mogyorót aprítsd fel apróra, és keverd hozzá az olvadt csokihoz.
  4. Mártsd be a falatkákat, és hűtőben hagyd megdermedni.
  5. Csomagold selyempapírba, vagy egyszerűen csak tedd dobozba, és falatozzátok el jóízűen.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 20-22 darabhoz:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
2580Ft
2580 Ft/db
Egységár: 12900 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
3800Ft
3800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Belga tejcsokitallér Részletek
Készlethiány
0 Ft / kg
10800Ft
Bezár
0 Ft / kg
9600Ft