Mogyoróvajas-narancsos szaloncukor
Tudtad, hogy a szaloncukor ősét a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is?
A szaloncukor a szalonkabáthoz, a szalonzenekarhoz és a szalonképeshez hasonlóan a társalgó akkor divatos elnevezéséből nyerte a nevét. Karácsonyfát ugyanis csak a gazdagabb családok állítottak, mégpedig a szalonban
A klasszikus, fondant szaloncukor óta mostanra már számtalan íz és variáció áll a rendelkezésedre, de akár otthon is elkészítheted ezeket a kis falatokat. Gyerkőcökkel remek móka, itthon a felét el is szoktuk kóstolgatni már a készítés közben. De akár kedves ajándékként is érdemes gondolni rá.
Választhatsz egyszerűbb változatot, amit csak össze kell keverni, és formázni, mint ez a mogyoróvajas-narancsos szaloncukor mogyorós csokiban.
Ha kicsit különlegesebbet szeretnél, válaszd a kókuszos változatot, amibe a felnőtt kiadáshoz egy kis kókuszos fehérrum is került
A falatkákat érdemes mérleggel kimérni, hogy nagyrészt hasonló méretűek legyenek. Én általában 9-10 g-os szaloncukrokat szoktam készíteni. Ez csokival bevonva kb a bolti szaloncukor mérete.
Elkészítés:
- Ez egy lágyabb szaloncukor, semmiképpen nem a sűrű, konzum-szerű változat. Ha sűrűbbet szeretnél, egy kevés darált vajas keksszel sűrítsd tovább.
- A narancshéjat vágd még apróbbra, és a többi hozzávalóval együtt dolgozd össze. Keverd addig, amíg a juharsziruptól be nem sűrűsödik (kb. 30 mp). Tedd hűtőbe kb 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd formázd meg a darabokat. Ha nagyon lágynak érzed, mehet vissza kicsit a hűtőbe.
- A csoki felét vízgőz fölött olvaszd fel. Vedd le a gőzről, és szórd bele a maradékot is. Keverd simára, és néhány pillanatra tedd vissza a melegre. A mogyorót aprítsd fel apróra, és keverd hozzá az olvadt csokihoz.
- Mártsd be a falatkákat, és hűtőben hagyd megdermedni.
- Csomagold selyempapírba, vagy egyszerűen csak tedd dobozba, és falatozzátok el jóízűen.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 20-22 darabhoz:
- 150 g törökmogyoró krém
- 70 g kandírozott narancshéj
- 60 g juharszirup
- 20 g puha vaj
- A bevonáshoz
- kb 150 g belga tejcsoki
- 50 g hántolt pörkölt törökmogyoró