Mogyorós szelet
A német Nussecken, vagyis a diós háromszög egy vajas tészta alap, amit lekvárral kennek meg, és vajas, ropogós, pirított dióval borítanak be. Omlós, ropogós, eteti magát, és kb. 5 millió kalória 😛.
Sokkal bonyolultabbnak néz ki, mint amilyen az elkészítése valójában. Én most egy mogyorós változatot készítettem. A vajas tésztát könnyen összeállíthatod egy aprítóban, és a mogyorós réteg elkészítése sem tart 5 percnél tovább. A legidőigényesebb része, mikor a kis csücsköket csokiba mártod.
Hagyományosan baracklekvárral készül, de én most narancslekvárral kentem meg, illetve nem dióval, hanem mogyoróval borítottam be. Ebből a mennyiségből bár elég nagy adag lesz, de sokáig eláll, így érdemes egy egész adagot készíteni belőle. Kávé mellé, vagy akár a gyerkőc uzsis csomagjába is fenséges.
Elkészítés:
- A tésztához morzsold össze a lisztet és a vajat, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrd össze. 2 réteg sütőpapír között nyújtsd 5 mm vékony, kb. 40 x 30-as téglalappá.
- Csúsztasd át tepsire, és tedd hűtőbe, vagy hűvösre, amíg elkészíted a feltétet.
- Ehhez tedd lábosba a vajat, és a cukrot, és olvaszd fel. Ízesítsd a vaníliával, a narancshéjjal és a narancs levével, majd keverd hozzá az őrölt és az aprított mogyorót is. Végül óvatosan forgasd bele a szeletel mandulát is.
- Már csak össze kell állítani: a tésztát kend meg a lekvárral, és terítsd szét rajta egyenletesen a mogyorós masszát. Óvatosan, de határozottan nyomkodd le, és mehet a 180 fokos, légkeveréses sütőbe 20 percre. A tepsiben hagyd teljesen kihűlni, a szélét érdemes kicsit kiegyenesíteni. Majd vágd kb. 6 cm-es kockákra, majd azokat háromszögre.
- A csokit olvaszd fel, és mártsd bele a kész szeletek sarkát. Hűvös helyen hagyd megdermedni, és már fogyaszthatod is.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók kb 50 kis szletehez:
- 350 g liszt
- 140 g vaj
- 80 g cukor
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníiliás cukor
- 1 tk sütőpor
- Hozzávalók a mogyorós réteghez:
- 150 g vaj
- 100 g cukor
- 2 cm vanilia rúd vagy 1 tk vaníliaaroma
- 250 g darált mogyoró
- 100 g aprított mogyoró
- 100 g szeletelt mandula
- 1 db narancs leve és héja
- 250 g narancslekvár
- 150 g tej vagy étcsoki