Mogyorókrémes sajttorta
Egészen 5 évvel ezelőttig a sajttorta, meg én, úgy voltunk egymással, hogy... sehogy. Mert már maga az elnevezés is annyira bizarr volt: Sajttorta... Valahogy mindig valami furcsa, édes sütire gondoltam, amin sós sajt van... áhh, hagyjuk már...
Azért persze nem hagyott nyugodni a kíváncsiságom, egyszer megkóstoltam egy sütés nélküli verziót, és azóta hatalmas rajongója vagyok ennek a mascarponés, tejszínes csodának.
Most egy nagyon mogyorós-sós karamelles változatot készítettem, és készülj rá, hogy biztosan nem lesz elég belőle egy szelet 😉.
Az alapja kekszes, mogyorós, vajas, amit egy vastag, gazdag, krémes, mogyoróvajas réteg követ.
Erre jön a sós karamell ropogós mogyoróval, végül egy lágy, krémes csokis bevonat, és persze még egy marék pirított mogyoró a tetejére.
Az elkészítése egyszerű, bár a karamell kicsit trükkös, vagyis van néhány dolog, amit érdemes betartani. Először is, lehetőleg vékony falú lábost használj. A vastag aljú nagyon felforrósodik, és hamarabb megég a cukor alja, minthogy a teteje megolvadna. A tejszín legyen langyos, de legalább szobahőmérsékletű, semmiképpen ne a hűtőből kivéve használd. Amikor a forró cukrot felöntöd vele, tedd azt kisebb adagokban, és nagyon vigyázz a felcsapó, forró gőzzel. Soha ne hagyd magára, mert pillanatok alatt ki tud futni, de ha folyamatosan kevergeted, nem lesz gond. Forrás után kb. 3 perc alatt el is készül. Érdemes előre elkészíteni, mert hidegen kell majd a krémre kenni.
... és remélem még itt vagy, és nem rettentettelek el teljesen... 😄
A kekszes alaphoz egy aprítóra lesz szükséged, amiben összedarálod a kekszet, a mogyorót, és az olvasztott vajat. A krémes részhez pedig csak keverd el a mogyoróvajat, a krémsajtot, a tejszínt és a cukrot.
Mivel a karamellás réteg egészen lágy, így a csoki is az. Egy kis tejjel elkeverve selymes, és krémes marad majd.
Kapcsos tortaformát használok, és sütőpapírral szoktam kibélelni, mert így sokkal szebben ki lehet venni a kész sütit. Alulra vágok egy kerek lapot, a szélét pedig külön, egy „szalaggal” bélelem ki. Ha vékonyan bekened a forma oldalát vajjal, remekül beleragad a papír, és nem mozog össze-vissza, mikor beleöntöd a krémet.
Ez a torta elsőre talán bonyolultnak tűnik, de sok munka nincs vele, inkább a több fázis miatt tűnik kicsit időigényesnek. Az érdemi munka kb. 30 perc vele, és már csak egy kis türelemre van szükség, mielőtt szeletelheted 🙂.
Elkészítés:
- Először a karamellát készítsd el: a cukrot tedd lábosba, és alacsony lángon kezd el melegíteni. Próbáld nem keverni, inkább az edényt rázogatni. Így kevésbé csomósodik majd össze a cukor. Pirítsd sötét borostyán színűre, majd apránként, folyamatosan kevergetve öntsd fel a langyos tejszínnel (közben vigyázz a felcsapó, forró gőzre!). Forrald fel, és folyamatosan kevergetve gyöngyözve főzd 3 percet. Ha úgy látod, hogy nagyon felfut, csak emeld meg néhány centit a lángról. Végül add hozzá a sót is. Hagyd langyosra hűlni, majd forgasd bele a durvára vágott mogyorót. Tedd félre, amíg teljesen kihűl.
- Az alaphoz tedd aprítóba a mogyorót, és aprítsd fel. Add hozzá a kekszet és zúzd finom morzsásra. Csurgasd hozzá az olvasztott vajat, és néhány másodperc alatt keverd hozzá azt is. Az elkészült morzsát szórd a sütőpapírral bélelt tortaformába, és nyomkodd le.
- A krémhez mérd össze a mogyoróvajat és a mascarponét, és habosítsd ki. Ízesítsd a cukorral, és öntsd hozzá a hideg habtejszínt is. Verd kemény habbá, majd kanalazd a kekszes alap tetejére. 1 órára tedd hűtőbe.
- Ezután simítsd rá a mogyorós karamellt.
- A csokis réteghez: a kétféle csokit tedd tálba. A tejet forrósítsd fel és öntsd a csokira. Hagyd állni egy percet, majd keverd csomómentesre, és öntsd a karamell tetejére. Minimum 4 órára – vagy akár egy éjszakára - tedd vissza a hűtőbe.
- Tálalás előtt a tetejét szórd meg durvára vágott mogyoróval.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók az alaphoz:
- 150 g vajas keksz
- 50 g hántolt pirított törökmogyoró
- 100 g vaj
- Hozzávalók a karamell réteghez:
- 150 g kristálycukor
- 200 ml tejszín
- 0.5 tk só
- 100 g hántolt pirított törökmogyoró
- Hozzávalók a krémhez:
- 250 g mascarpone
- 200 g törökmogyoróvaj
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- A tetejére:
- 80 g étcsoki
- 80 g tejcsoki
- 50 ml tej
- 50 g pirított törökmogyoró