FB pixel
Kategóriák

Mézeskalács muffin

Elkészítési idő: 60 perc  

Karácsony közeledtével nincs olyan, hogy túl sok mézeskalács – szerintem… 😉

Legyen az a klasszikus puszedli, keksz, palacsinta, gofri, vagy most ez a mézeskalács muffin, karácsonyi magkrém töltelékkel, fahéjas krémmel a tetején. A teljes ünnepi hangulatról pedig néhány szem kandírozott cseresznye, narancsszelet és rozmaringág gondoskodik.

A klasszikus muffin tésztát mézeskalács fűszerrel, narancs levével, és kandírozott narancshéj kockákkal tettem gazdagabbá. A krém már sütés után került bele, hogy lágy és intenzív maradjon. Ez utóbbit sütés előtt is hozzá teheted, de akkor sokkal jobban elkeveredik a tésztával, gyakorlatilag belesül.

A krém, tejszín és mascarpone, fahéjjal, és egy kevés narancslével. A zselatintól csodaszép és tartós habot lehet belőle készíteni.

A fránya muffint könnyű túlsütni, mert igazi kis sunyi. Először azt hiszed, hogy még nyers, aztán mire feleszmélsz, már ki is szárítottad. Ez a gyümölcsös változatok esetében kevésbé áll fent, de a „sima” recepteknél könnyebben előfordul. Az a titka, hogy amikor még kicsit ragacsos a tű, amivel ellenőrződ, már jó lesz, mert még a sütőn kívül is „tovább sül” egy kicsit. Ha neadjisten mégis picit túlszaladt, akkor jó hír, hogy a közepébe kanalazott krém segít majd orvosolni a malőrt.

Végül a tejszínes-mascarponés-fahéjas habbal lesz teljes a kép.

Mézeskalács muffin

Elkészítés:

  1. A lisztet, a sütőport a szódabikarbónát és a fűszereket szitáld össze és tedd félre. 
  2. A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot robotgéppel habosítsd ki. Egyenként add hozzá a tojásokat, és keverd sima tésztává. 
  3. Reszeld bele a narancs héját, és facsard bele a levét is. A lisztes keveréket egy villával vagy spatulával keverd hozzá, és a kandírozott narancshéj kockákat is forgasd bele. Nem kell nagyon eldolgozni, csak ne legyenek benne lisztes részek. 
  4. Kanalazd szilikon, vagy papírral bélelt muffin formába, és 180 fokon, légkeveréssel süsd 22-23 percet. Tűpróbával ellenőrizd. A formában hagyd langyosra hűlni, majd tedd rácsra. 
  5. Ha a muffin kihűlt, egy dekorcső szélesebb felével vagy egy kisebb kanállal készíts egy kis lyukat felülről a muffin közepébe. Kanalazz bele 1-2 teáskanál karácsonyi magkrémet, és a tetejét takard vissza a kivájt tésztával. Tégy így az összes darabbal.
  6. A krémhez a zselatint oldd fel 3 ek vízben és hagyd állni 5 percet. A tejszín felét melegítsd fel, add hozzá a zselatint, és addig kevergesd, amíg fel nem oldódik. Ne forrald! 
  7. Ha kész, mérd hozzá a maradék tejszínt, és a mascarponét. Keverd csomómentesre, és letakarva tedd a hűtőbe 10-12 órára. 
  8. Másnap add hozzá a fahéjjal elkevert porcukrot, a narancs levét és robotgéppel közepes fokozaton verd fel kemény habbá. Tedd habzsákba, és csillagcsővel nyomj belőle kis „sapkákat” a muffin tetejére - ízlés szerinti mennyiségben. 
  9. Díszítsd kandírozott cseresznyével, mézeskaláccsal, szárított narancsszeletekkel, és friss rozmaring ággal.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 12 darab muffinhoz:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
890Ft
890 Ft/db
Egységár: 1780 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
2480Ft
2480 Ft/db
Egységár: 9920 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
560Ft
Bezár
0 Ft / db
760Ft
Bezár
0 Ft / db
490Ft
490 Ft/db
Egységár: 12250 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / db
490Ft
490 Ft/db
Egységár: 12250 Ft/kg
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
3800Ft
3800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +