Mézeskalács muffin
Karácsony közeledtével nincs olyan, hogy túl sok mézeskalács – szerintem… 😉
Legyen az a klasszikus puszedli, keksz, palacsinta, gofri, vagy most ez a mézeskalács muffin, karácsonyi magkrém töltelékkel, fahéjas krémmel a tetején. A teljes ünnepi hangulatról pedig néhány szem kandírozott cseresznye, narancsszelet és rozmaringág gondoskodik.
A klasszikus muffin tésztát mézeskalács fűszerrel, narancs levével, és kandírozott narancshéj kockákkal tettem gazdagabbá. A krém már sütés után került bele, hogy lágy és intenzív maradjon. Ez utóbbit sütés előtt is hozzá teheted, de akkor sokkal jobban elkeveredik a tésztával, gyakorlatilag belesül.
A krém, tejszín és mascarpone, fahéjjal, és egy kevés narancslével. A zselatintól csodaszép és tartós habot lehet belőle készíteni.
A fránya muffint könnyű túlsütni, mert igazi kis sunyi. Először azt hiszed, hogy még nyers, aztán mire feleszmélsz, már ki is szárítottad. Ez a gyümölcsös változatok esetében kevésbé áll fent, de a „sima” recepteknél könnyebben előfordul. Az a titka, hogy amikor még kicsit ragacsos a tű, amivel ellenőrződ, már jó lesz, mert még a sütőn kívül is „tovább sül” egy kicsit. Ha neadjisten mégis picit túlszaladt, akkor jó hír, hogy a közepébe kanalazott krém segít majd orvosolni a malőrt.
Végül a tejszínes-mascarponés-fahéjas habbal lesz teljes a kép.
Elkészítés:
- A lisztet, a sütőport a szódabikarbónát és a fűszereket szitáld össze és tedd félre.
- A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot robotgéppel habosítsd ki. Egyenként add hozzá a tojásokat, és keverd sima tésztává.
- Reszeld bele a narancs héját, és facsard bele a levét is. A lisztes keveréket egy villával vagy spatulával keverd hozzá, és a kandírozott narancshéj kockákat is forgasd bele. Nem kell nagyon eldolgozni, csak ne legyenek benne lisztes részek.
- Kanalazd szilikon, vagy papírral bélelt muffin formába, és 180 fokon, légkeveréssel süsd 22-23 percet. Tűpróbával ellenőrizd. A formában hagyd langyosra hűlni, majd tedd rácsra.
- Ha a muffin kihűlt, egy dekorcső szélesebb felével vagy egy kisebb kanállal készíts egy kis lyukat felülről a muffin közepébe. Kanalazz bele 1-2 teáskanál karácsonyi magkrémet, és a tetejét takard vissza a kivájt tésztával. Tégy így az összes darabbal.
- A krémhez a zselatint oldd fel 3 ek vízben és hagyd állni 5 percet. A tejszín felét melegítsd fel, add hozzá a zselatint, és addig kevergesd, amíg fel nem oldódik. Ne forrald!
- Ha kész, mérd hozzá a maradék tejszínt, és a mascarponét. Keverd csomómentesre, és letakarva tedd a hűtőbe 10-12 órára.
- Másnap add hozzá a fahéjjal elkevert porcukrot, a narancs levét és robotgéppel közepes fokozaton verd fel kemény habbá. Tedd habzsákba, és csillagcsővel nyomj belőle kis „sapkákat” a muffin tetejére - ízlés szerinti mennyiségben.
- Díszítsd kandírozott cseresznyével, mézeskaláccsal, szárított narancsszeletekkel, és friss rozmaring ággal.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
- 120 g vaj
- 2 db tojás
- 60 g barnacukor
- 50 g méz
- 200 g liszt
- 1 kk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 db narancs héja és leve – kb. 80 ml
- 100 g kandírozott narancshéj kocka
- 100 g karácsonyi magkrém
- A krémhez:
- 200 ml habtejszín
- 250 g mascarpone
- 30 g zselatin
- kb. 100 g porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 2-3 ek facsart narancslé