Mézes-magvas szelet
Ha szereted a müzli szeletet, pláne a házi fajtát, akkor ezt a mézes-magvas szeletet imádni fogod. Rém egyszerű az egész: szedd össze a kedvenc olajos magvaidat, és süsd meg őket mézben.
A magok ropogósra és illatosra pirulnak, a méz karamellizálódik, és roppanósra sül… teljességgel abbahagyhatatlan. Melegen még nagyon ragacsos, abszolút szeletelhetetlen, de ahogy hűl, úgy lesz egyre keményebb, szinte, mint egy grillázs, amiben csak a magok vannak.
Azért egy-egy magot még azon melegében csípj le az oldalából – szigorúan csak minőség-ellenőrzés céljából – mert ahhh… isteni!
Minél tovább sütöd a mézet, annál keményebb lesz majd a végeredmény. Mi inkább puhábban, ragacsosabban szeretjük, mikor a „karamell” még nyúlik. Ha te a ropogósabb fajtát kedveled, adj neki még 5 percet a sütőben.
Tárold hűvös helyen, légmentesen záródó dobozban, és kb. 2 hét alatt fogyaszd el (mondjuk szerintem a 2 két napot sem éli meg… :)
Elkészítés:
- Bélelj ki szilikonos sütőpapírral egy kb. 15 x 20 centis formát, és vékonyan kend ki olíva vagy kókuszolajjal. A magokat vegyítsd össze, és mehet a formába. Végül szórd meg az egészet a szezámmaggal, és tedd félre.
- A mézet, a cukrot, és a kókuszolajat mérd egy lábosba, és forrald fel. Hirtelen felhabzik majd, ne hagyd magára, mert könnyen kifut. Főzd 2-3 percet.
- Majd óvatosan csurgasd a magokra. Jusson mindenhova, de nem baj, ha nem vonja be az egészet. Ahogy a sütőben felforr a méz, minden szemet beborít majd.
- Tedd 170 fokos, légkeveréses sütőbe, és 25 perc alatt süsd készre. A formában hagyd kihűlni, és adj neki 4-5 órát, mielőtt felszeleteled.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók kb. 8 darabhoz:
- 150 g méz
- 1 ek kókuszvirág cukor (lehet más cukor is, de az édesítőszerek ebben a receptben nem működnek)
- 2 ek kókuszolaj
- 200 g olajos mag vegyesen (én ezeket használtam: mandula, mogyoró, pisztácia, tökmag)
- 2 ek szezámmag
- a kenéshez olívaolaj vagy kókuszolaj