Medvehagymás pogácsa
Medvehagyma szezonban nem maradhat el a medvehagymás pogácsa sem! :)
Gyorsan elrepül az az pár hét, amikor kapható, ezért érdemes pesztóként is eltenni belőle. És persze addig is felhasználni frissen, amihez csak lehet.
A kelt medvehagymás pogácsa nem csak finom, de még harmadnap is puha. (állítólag, mert nálunk ritkán éli meg ezt a tekintélyes kort…)
Azért nem egy pikk-pakk elkészülő recept, hiszen a hajtogatások között – amiből három van - pihentetni kell a tésztát, de hidd el, megéri. Akár érdemes mindjárt dupla adagot készíteni – biztos, ami biztos…
Sőt, ha esetleg elkészítetted a medvehagyma pesztót, azzal is megkenheted a rétegeket. Használd pont ugyanúgy, mintha szórnád a leveleket, csak 1-2 evőkanál pesztót kenj helyette.
Elkészítés:
- A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Néhány perc alatt hagyd felfutni.
- A lisztet szitáld tálba, a többi hozzávalót mérd hozzá, majd a tejes keverékkel együtt gyúrj belőle fényes tésztát. Letakarva pihentesd kb. 1 órát, vagy amíg a duplájára nem kel. Közben mosd át és szárítsd meg a medvehagymát, majd vágd finomra.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd kb. 1 cm vékony téglalappá. Kendd meg 1 evőkanál vajjal, és egyenletes oszd el rajta a medvehagyma harmadát. A hosszabb oldala mentén tekerd fel (mint a bejglit) és a hengert két oldalt hajtsd fel egymásra. Nyomkodd le a tésztát, és ismét nyújtsd ki. Most már csak 2 cm vékonyra. Takard le, és hagyd pihenni 20 percet. Majd jöhet egy újabb vajas-medvehagymás réteg, a tekerés-hajtogatás, nyújtás, és a pihentetés. Majd ugyanez utoljára.
- Ha kész a sok-sok aromás réteg, nyújtsd ki a tésztát 2 cm vékonyra, a tetejét vágd be, és kend le felvert tojással. Szaggasd ki a pogikat, tedd sütőpapírral bélelt tepsire és letakarva ismét pihentesd 20 percet (jahh, tudom – agyrém 😜). Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel, és 15 perc alatt süsd készre. A maradék tésztát gyúrd össze, és szaggasd ki, pihentesd, majd süsd meg.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu