FB pixel
Kategóriák

Marcipános húsvéti nyuszi kalács

Elkészítési idő: 45 perc (70 perc kelesztés)  
Sütési idő: 10 perc (200 fok)
Nehézségi szint: Könnyű  

Nincs is jobb, reggelire egy szelet friss kalácsnál, pláne, ha a pihe-puha a tészta és még marcipános meglepetést is rejt magában. Húsvét tájékán pedig még az asztal dísze is lehet ez a kis egyszemélyes, nyuszi alakú buci.

A gyerkőcök biztos imádni fogják, de biztos vagyok benne, hogy a család többi tagjának az arcára is mosolyt csalsz majd.

Ez a tészta nem túl édes, leginkább a fel-felbukkanó lágy marcipán falatok miatt érzed mégis annak. (…bár az én kedvenc részem a picit kifolyt és megpirult marcipán…) Vajjal és lekvárral, de akárcsak egy bögre kakaóval is remek darab.

Imádom a kelt tésztát. Hogy puha, könnyű, levegős… és ha jól meg van dagasztva, igazi meglepetéseket tud okozni a kisült forma. Pár évvel ezelőtt – talán pont húsvétra – készítettem kis, madár alakú zsemléket. Formázásnál igazi kis cuki-dundi darabok lettek, amik aztán a sütőben hirtelen saját életre keltek. Maradjunk annyiban, hogy ezután sok mindenre emlékeztettek, de a madárka nem szerepelt köztük… 😁

A nyuszi formánál is fontos, hogy sokkal, de sokkal vékonyabbra és kisebbre formázd a tésztát, mint azt a végeredményen látni szeretnéd.

A marcipánt lereszeltem, és így forgattam a tésztába. Így nem csak elvétve találkozol majd vele, hanem szinte minden falatra jut belőle. Viszont ennek az a hátránya, hogy a tészta felülete nem lesz annyira sima, mint például egy briós esetében. Viszont cserébe sokkal finomabb.

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak készíts egy nagyjából 35 cm hosszú, 1 cm vékony tészta”kukacot”, hajtsd ketté, csavard meg a szárát, formázd meg a füleket, és tedd a helyére a nyuszifarkat is. Ebből a mennyiségből 10 darab közepes méretű nyuszkó lett, de persze készíthetsz kisebb darabokat is.

Marcipános nyuszikalács

Ha pedig nem akarsz a formázással vesződni, készíts belőle fonott kalácsot. A tésztát oszd 3 egyenlő részre, és nyújtsd kb 45x30cm-es téglalappá. Nagylyukú reszelőn reszeld rá a tésztára egyenletes a marcipánt. Tekerd fel, és így fond össze a három részt. A marcipán krémesre sül majd a tésztában, és bár nem igazán látszik, de igazi meglepetés lesz majdnem minden falat. 🙂
Ha összefontad a tésztát, letakarva keleszd kb 50 percet, majd kend le felvert tojással, és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25 perc alatt süsd meg. Félidőben takard le, mert a teteje hajlamos odakapni.

Marcipános fonott kalács

Így is-úgy is isteni finom, biztos nem marad belőle egy morzsa sem! 🙂

Elkészítés:

  1. A marcipánt reszeld le a nagy lyukú reszelőn, és tedd félre.
  2. A tejet langyosítsd meg, szórd bele a cukor negyedét, és morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, a - marcipán kivételével – többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Végül forgasd bele a marcipánt is. Ha géppel dagasztasz, a marcipános részt már mindenképpen kézzel csináld, mert a gépben csak összeáll, nem oszlik el egyenletesen. Gombolyítsd ki, és letakarva hagyd, hogy kb. 40 perc alatt a duplájára keljen.
  3. Borítsd enyhén lisztezett felületre, és oszd 10 kb. egyenlő darabra. Minden darabról csípj le egy kis golyót, ez lesz majd a nyuszi farka. Formázd meg egyenként a kalácsokat, és letakarva keleszd további 30 percet.
  4. Végül kend le felvert tojással, és told 200 fokos légkeveréses sütőbe. 10 perc alatt süsd aranybarnára és fényesre, majd rácson hagyd legalább langyosra hűlni.

Jó étvágyat!

húsvéti kalács


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 10 darabhoz:
  • 350 g liszt
  • 180 ml tej
  • 15 g friss élesztő
  • 70 g cukor
  • 50 g puha vaj
  • 1 db tojás „L” méret
  • 100 g marcipán
  • tojás a kenéshez

Ajánlott Termékeink

Bezár
Marcipán Részletek
Akciós
0 Ft / kg
3600Ft
3600 Ft/kg
4200 Ft /kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Fehérliszt Első pesti malom 1 kg Részletek
Akciós
0 Ft / db
390Ft
390 Ft/db
590 Ft /db
 
db
- +