Mangós-kókuszos rizspuding
Friss és lédús gyümölcs, édes és krémes rizspuding: kész a tökéletes desszert. Ez a rizspuding tulajdonképpen egy hibrid, a klasszikus gyümölcsrizs, a rizottó, a thai ragacsos rizs és a mangó sago örömteli találkozása.
Tej és gluténmentes, és ha igazán érett mangóval készül, akkor még túl sok édesítésre sincs szükség.
Az aljára mangópüré került, erre kanalaztam a kókusztejben főtt, egy kevés citromhéjjal ízesített krémes tejberizst. Néhány friss mangó kocka a tetejére és már csak egy nagy marék pirított mandulalapra és kókuszforgácsra van szükség. Fogyaszthatod langyosan, vagy behűtve is.
Ebből a mennyiségből 2 kiadós adag lesz. A mangó püréből biztos marad majd, mert 5-6 evőkanálnyi mennyiséget lehetetlen készíteni, de tökéletes kisérője joghurtnak, turmixnak, vagy akár fagyinak.
Elkészítés:
- A kókusztejet és a vizet keverd el, és melegítsd fel. Tedd félre. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a rizst, és 3-4 perc alatt, közepes hőfokon pirítsd meg. Akkor jó, ha a szemek már fehérek.
- Adj hozzá egy merőkanállal a meleg kókusztejes keverékből, és hagyd elforrni, majd jöhet egy újabb kanál, egészen addig, amíg a rizs meg nem puhul. Nem biztos, hogy az összes kókusztejre szükség lesz, mindenképpen kóstold meg, ha már jónak látod. Add hozzá a citromhéjat, és édesítsd egy kevés, általad választott édesítővel (bármi passzol hozzá) Fedd le 10 percre, majd hagyd langyosra hűlni.
- A püréhez a mangót kockázd fel és a kókusztejjel együtt tedd turmixgépbe. Ha szükséges, adj hozzá édesítőt, vagy cukrot. 1 perc alatt turmixold krémesre.
- A szeletelt mandulát és a kókusz forgácsot kis lángon és odafigyeléssel pirítsd meg aranybarnára egy száraz serpenyőben.
- A pohár aljára kanalazz 2-3 evőkanál pürét, erre szedd a rizst. Halmozz rá friss mangó kockákat, és szórd meg mandulával és kókusszal. Díszítsd mentalevéllel, és tálald azonnal.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 100 g arborio rizs
- 2 ek vaj
- 400 ml kókusztej
- 300 ml víz
- ½ citrom héja
- Édesítőszer (cukor/xilit/méz/juharszirup - ízlés szerint)
- A mangó püréhez:
- 100 g mangó
- 70 ml kókusztej
- a tetejére mangó, szeletelt mandula, kókuszforgács