Mandulás pite, rumos - fűszeres aszalt gyümölcsös töltelékkel
 Elkészítési idő: 45 perc   
  Sütési idő: 50 perc 
  Nehézségi szint: Könnyű   
 
 
A mandulás pite elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt (villany: 190 fok, légkeveréses: 170 fok, gáz: 5-ös fokozat), és tegyünk be egy nagy tepsit, hogy felforrósodjon.
 - Először a tésztát készítsük el. Kézzel morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, vagy késes betétű konyhai robotgépben dolgozzuk morzsásra. Adjuk hozzá a cukrot, gyorsan keverjük össze, aztán a tojást 1 evőkanál vízzel együtt. Keverjük addig, míg a tészta összeáll.
 - Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 28 cm-es, kivehető aljú piteformát. A tészta ehhez bőven elég lesz. A tészta alját szurkáljuk meg villával.
 - Ezután a tölteléket készítsük el (a robotgép keverőtálját nem szükséges elmosni közben). Keverjük habosra a vajat a cukorral, aztán adjuk hozzá a tojásokat, majd az őrölt mandulát.
 - Először a mincemeat-et (a receptet ITT találod) kenjük vékony rétegben a tésztára, majd kanalazzuk rá a mandulás krémet. Tegyük az előmelegített tepsire a piteformát, és süssük 40-50 percen át, míg a tészta ropogósra és aranybarnára sül.
 - Végül készítsük el a mázat. Keverjük össze a porcukrot és a citromlevet, adjunk hozzá annyi vizet, hogy folyós legyen. Kenjük szét a sütemény tetején, és szórjuk rá a mandulapelyhet. Tegyük vissza a sütőbe körülbelül 5 percre. Hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.
 
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a tésztához:
- 225 g liszt és egy kevés a munkalapra
 - 100 g vaj felkockázva
 - 50 g aranybarna nádcukor
 - 1 db nagy tojás
 - A mandulás töltelékhez:
 - 175 g vaj
 - 175 g aranybarna nádcukor
 - 4 db nagy tojás
 - 175 g őrölt mandula
 - 400 g jó minőségű mincemeat (rumos, fűszeres aszalt gyümölcsösös töltelék)
 - A mázhoz:
 - 75 g porcukor
 - fél citrom leve
 - 50 g mandulapehely
 



