Mandulakrémes-meggyes pohárkrém
Ha nincs kedved vagy időd süteményt készíteni, de helyzet van és kell valamit “villantani” 🙂, akkor a pohárkrém remek választás. Nem kell hozzá más, mint valamilyen keksz vagy babapiskóta, tejszínes krém, és némi gyümölcs. Az ünnepek közeledtével én már karácsonyi hangulatban vagyok, spekulatius keksszel, fahéjas meggyel, és mandulás krémmel készítettem. Abszolút abbahagyhatatlan 😉.
A spekulatiusz kekszet sokszor fűszeres, vagy fahéjas kekszként találod a boltok polcain, de akár házi mézeskalácsot is használhatsz helyette. Mandulakrémből én most a Mendula változatot használtam, ez a barna hártyás mandulából készült, amikor nem fontos, hogy a mandula fehér legyen, mindig válaszd ezt a verziót, sokkal ízesebb.
A meggyes réteghez a cukor mennyiséget variáld ízlésed szerint, de inkább savanykás maradjon, mint édes. Ha nem használod el az összeset a poharakba, hűtőszekrényben 2 hétig simán eláll, és remekül megy pl. a palacsintához.
A mennyiségeket inkább hozzávetőlegesen adtam meg, mert függ a pohár méretétől, illetve, hogy miből, milyen arányban használsz a rétegeknél. Nálam ez 4 darab, 250 ml-es pohárra volt elegendő.
Elkészítés:
- Először a meggyet készítsd el: tedd lábosba a gyümölcsöt, add hozzá a cukrot, a citromlevet és a fűszereket. Öntsd fel a vízzel, és alacsony lángon főzd kb. 20 percet, amíg a meggy meg nem puhul, de nem fő szét. A kukoricakeményítőt oldd fel a vízben, és öntsd a meggyhez. Forrald 2-3 percet, amíg a folyadék kitisztul és besűrűsödik. Tedd félre, amíg teljesen ki nem hűl, a fűszereket halászd ki belőle, mielőtt felhasználod.
- A krémhez robotgéppel keverd simára a mandulavajat és a porcukrot, majd add hozzá a hideg habtejszínt. Alacsony fokozaton verj belőle kemény habot. Tedd habzsákba.
- A kekszet törd durva darabokra. Nem kell, hogy morzsa legyen, de ne legyenek benne túl nagy darabok. Csak úgy rusztikusan 😉
- Végül már csak rétegezned kell: Alulra nyomj egy adag krémet, kb. 1,5 cm magasan, erre morzsolj kekszet, majd kanalazz meggyet. Ismét egy réteg krém, keksz, és meggy. Végül egy kisebb adag krém, díszítésnek pedig egy szelet keksz. Mehet a hűtőbe néhány órára (vagy akár egy egész éjszakára), amíg a keksz megpuhul, utána pedig már tálalhatod is.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- kb. 250 g spekulatius keksz
- A meggyes réteghez:
- 300 g meggy (fagyasztott)
- 100 g cukor (ízlés szerint)
- 2 ek citromlé
- 1 fahéjrúd
- 2 csillagánizs
- 100 ml víz
- 1 ek kukoricakeményítő + 3 ek víz
- A mandulás réteghez:
- 300 ml habtejszín
- 150 g mandulakrém
- kb. 100 g porcukor (ízlés szerint)