Mandulakrémes aprósütemény (keksz)
Kívül ropogós, belül lágy, és mintha marcipánba harapnál – ilyen ez a duplán, sőt, triplán mandulás aprósütemény. Hiszen nem csak a tésztában van mandulaliszt – és egy kis mandulaaroma – hanem a tetején is egy kis édes, és krémes mandulavaj, és egy kevés ropogós mandulaforgács.
Huhh, és micsoda illat van tőle a konyhában...
Könnyű elkészíteni, ami azért is szerencse, mert nagyjából annyi idő alatt el is fogy majd. Csak keverd el a hozzávalókat, készítsd belőlük diónyi golyókat, és egy kis mélyedést a tetejére, és már mehet is a sütőbe.
Végül a legnehezebb rész, hogy a csokis csurgatással meg kell várni, amíg teljesen kihűl – vagy engedd el, csoki nélkül is finom 😉.
Elkészítés:
- A lisztet és a mandulalisztet keverd el és tedd félre.
- A vajat és a cukrot robotgéppel verd habosra. (A hagyományos kristálycukor helyett használhatsz barna cukrot is, de számíts rá, hogy azzal picit sötétebb színű lesz majd a kekszed.) Add hozzá a tojást, és dolgozd egyneműre. Keverd hozzá a mandula aromát és a kikapart vanília magját, majd a mandulalisztes keveréket is.
- Készíts diónyi golyókat, kicsit lapítsd el, és kanállal vagy az ujjaddal készíts mélyedést a tészta tetejébe. 180 fokos, légkeveréses sütőben 8-9 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a széle elkezd picit barnulni.
- Amíg sül, készítsd elő a krémet: a mandulavajat keverd el a mézzel és tedd félre. Ha a kekszek kisültek, tedd rácsra, és óvatosan „igazítsd meg” a mélyedéseket. Még melegen kanalazz bele egy-egy teáskanál krémet, és hagyd teljesen kihűlni.
- Végül olvaszd fel a csokit, csurgasd rá a kekszek egyik oldalára, és szórd meg az aprított mandulaforgáccsal.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 100 g vaj
- 100 g kristálycukor vagy barnacukor
- 1 db tojás
- 1/4 tk mandula aroma
- 1/3 vaníliarúd kikapart magja
- 90 g mandulaliszt
- 100 g fehérliszt
- A tetejére:
- 50 g mandulakrém
- 2-3 ek méz (ízlés szerint)
- 50 g étcsoki vagy tejcsoki
- 2 ek szeletelt mandula