Mákos zserbó
Elkészítési idő:
60 perc
Nehézségi szint:
Könnyű
Sütő forma:
27×19 cm
A zserbót mindenki ismeri, és mindenki szereti.
Eddig rendben. 🙂
De ha az elkészítéséről van szó, azt már nem mindenki szereti... Valamiért az van a fejekben, hogy a jó zserbó elkészítése nehéz és hosszadalmas munka.
De Bea "tripla csavaros" receptje borítja a sztereotípiákat...
- Először is nem dióval, hanem mákkal készíti (amióta tőlünk vásárolja a darált mákot, szintet lépett az amúgy sem csekély szintű mákrajongása. 🙂 (Készített is már jó pár mákos receptet nekünk, érdemes megnéznetek a többit is az oldalunkon.)
- A nagymamája receptje nyomán nem vajjal, hanem zsírral (igen, jól olvasod, zsírral!) készíti. Esküszik rá, hogy omlós és puha lesz tőle, és hogy nem szárad ki, Pont olyan, amilyennek egy jó zserbónak lennie kell.
- És hááát... szerinte a sütési időt leszámítva 10 perc alatt kész az egész! Nem rossz időbefektetés egy jó zserbóért, nem igaz?
Nézzük is hogyan készül:
![]()
Elkészítés:
- A töltelékhez a cukrot és a mákot keverd össze, majd tedd félre.
- A tésztához az összes hozzávalót tedd aprítóba, majd olyan 20 másodperc alatt készíts belőle tésztát. Ha kézzel gyúrod, akkor először a lisztet és a zsiradékot (vajat, vagy zsírt) morzsold el, majd jöhet bele a többi hozzávaló.
- A tésztát oszd 3 egyenlő részre, és belisztezett felületen nyújtsd ki az első tészta részt a tepsi méretére. Ez a lap mehet is a kilisztezett tepsibe, ez lesz a zserbó alja. Ezt a tésztaréteget kend meg a lekvár felével, majd mehet rá a mákos töltelék fele is.
- Nyújtsd ki a második tésztakorongot is az alaposan belisztezett felületen. Érdemes a sodrófát is belisztezni, így kevésbé fog hozzátapadni a tészta. Ez a tésztaréteg kerül a már a tepsiben lévőre. Kend rá a maradék lekvárt, majd erre jöhet a maradék mákos töltelék.
- Aztán az egészet borítsd be az utolsó kinyújtott tésztalappal. Óvatosan szurkáld meg a tetejét villával, majd tedd 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe, és süsd aranybarnára. Tűpróbával is ellenőrizheted, hogy megsült e a zserbó. Ha megsült, hagyd teljesen kihűlni.
- Most jön a zserbó tetejére a máz. Keverd el a tejben a kakaót és a cukrot, majd lassú tűzön kevergesd, amíg a cukor fel nem olvad. Húzd le a tűzről, és add hozzá a vajat is, és folyamatos kevergetés mellett hagyd, hogy langyosra hűljön. Kevergetés közben szépen be fog sűrűsödni. Ha készen vagy, mehet a süti tetejére, ahol egyenletesen simítsd el. Szeletelés előtt hagyd, hogy teljesen megdermedjen a máz a süti tetején.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g fehérliszt
- 70 g zsír vagy vaj
- 50 ml tej
- 60 g cukor
- 1 db tojás
- 7 g sütőpor
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- Hozzávalók a töltelékhez:
- 150 g darált mák
- 2 ek cukor
- kb. 250 g barack lekvár
- A tetejére:
- 15 g cukormentes kakaó
- 40 g cukor
- 3 ek tej
- 1.5 ek vaj
Ajánlott Termékeink
Bezár
Bezár
Bezár
0 Ft / db
1990Ft


