Mákos zserbó
A zserbót mindenki ismeri, és talán mindenki szereti is.
Mármint hogy szereti fogyasztani.
Eddig rendben :)
De ha az elkészítéséről van szó, azt már nem mindenki szereti... Valamiért az van a legtöbb ember fejében, hogy a jó zserbó elkészítése nehéz és hosszadalmas munka.
De Bea "tripla csavaros" receptje borítja a sztereotípiákat...
1# először is nem dióval, hanem mákkal készíti (amióta tőlünk veszi a darált mákot, szintet lépett az amúgy sem csekély szintű mákrajongása :))) Készített is már jó pár mákos receptet nekünk, érdemes megnéznetek a többit is!)
2# és a nagymamája receptje nyomán nem vajjal, hanem zsírral (igen, jól olvasod, zsírral!) készíti.Esküszik rá, hogy nem szárad ki, omlós és puha lesz tőle. Amilyennek egy jó zserbónak lennie kell.
3# és hááát...szerinte a sütési időt leszámítva 10 perc alatt kész az egész! Nem rossz egy zserbóért, nem igaz?
Nézzük is hogyan készül!
Elkészítés:
- A töltelékhez a cukrot és a mákot keverd össze, majd tedd félre.
- A tésztához az összes hozzávalót tedd aprítóba, majd olyan 20 másodperc alatt készíts belőle tésztát. Ha kézzel gyúrod, akkor először a lisztet és a zsiradékot (vajat, vagy zsírt) morzsold el, majd jöhet bele a többi hozzávaló.
- A tésztát oszd 3 egyenlő részre, és belisztezett felületen nyújtsd ki az első tészta részt a tepsi méretére. Ez a lap mehet is a kilisztezett tepsibe, ez lesz a zserbó alja. Ezt a tésztaréteget kend meg a lekvár felével, majd mehet rá a mákos töltelék fele is.
- Nyújtsd ki a második tésztakorongot is az alaposan belisztezett felületen. Érdemes a sodrófát is belisztezni, így kevésbé fog hozzátapadni a tészta. Ez a tésztaréteg kerül a már a tepsiben lévőre. Kend rá a maradék lekvárt, majd erre jöhet a maradék mákos töltelék.
- Aztán az egészet borítsd be az utolsó kinyújtott tésztalappal. Óvatosan szurkáld meg a tetejét villával, majd tedd 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe, és süsd aranybarnára. Tűpróbával is ellenőrizheted, hogy megsült e a zserbó. Ha megsült, hagyd teljesen kihűlni.
- Most jön a zserbó tetejére a máz. Keverd el a tejben a kakaót és a cukrot, majd lassú tűzön kevergesd, amíg a cukor fel nem olvad. Húzd le a tűzről, és add hozzá a vajat is, és folyamatos kevergetés mellett hagyd, hogy langyosra hűljön. Kevergetés közben szépen be fog sűrűsödni. Ha készen vagy, mehet a süti tetejére, ahol egyenletesen simítsd el. Szeletelés előtt hagyd, hogy teljesen megdermedjen a máz a süti tetején.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g tönköly fehérliszt
- 70 g zsír vagy vaj
- 50 ml tej
- 60 g cukor
- 1 db tojás
- 7 g sütőpor
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- Hozzávalók a töltelékhez:
- 150 g darált mák
- 2 ek cukor
- kb. 250 g barack lekvár
- A tetejére:
- 15 g cukormentes kakaó
- 40 g cukor
- 3 ek tej
- 1.5 ek vaj