Lencsés aszalt gyümölcsös hajdina saláta
Ez a keleti ihletésű lencsés hajdina saláta, kicsit olyan, mint a tabouleh, kicsit olyan, mint a piláf. Na jó – tényleg csak egy kicsit -, rizs, bulgur vagy kuszkusz helyett hajdinával és lencsével készült.
A hajdina nagyon tápláló, gazdag rostban és ásványi anyagokban: (magnéziumban, káliumban, vasban és cinkben) és B-vitaminokban is. A puy lencse pedig extra magas fehérjetartalmával igazán táplálóvá teszi ezt a fogást.
Készítheted sósan, friss zöldségekkel: apróra vágott lilahagymával, paprikával,…vagy mint most én, inkább édesebb, gyümölcsösebb vonalon: aszalt gyümölcsökkel. A fahéj, az áfonya, és az aszalt sárgabarack enyhén édeskéssé teszik, de a citrom és a narancs leve kellemes frissességét kölcsönöz neki. Tálalhatod önálló fogásként egy könnyű vacsorára, vagy kiadós köretként is.
Elkészítés:
- A puy lencsét főzd meg sós vízben, vagy zöldségalaplében. (Ha sima lencséből készíted, előtte érdemes beáztatni.)
- A hajdinát mosd át, öntsd fel 160 ml vízzel, enyhén sózd meg, és közepes lángon főzd 7-8 percet, amíg a szemek el nem kezdenek kivilágosodni. Zárd el, és letakarva hagyd állni 10-15 percet.
- A diót aprítsd fel, a sárgabarackot darabold 1 cm-es kockákra. A petrezselymet vágd finomra.
- Végül, ha mindent előkészítettél, állítsd össze a salátát: keverd el a lencsét és a hajdinát, add hozzá az aszalt gyümölcsöket, a diót, reszeld bele a narancs és a citromhéjat, illetve facsard bele a levüket is. Ízesítsd a fahéjjal, sózd és borsozd, és végül forgasd hozzá a petrezselymet.
- Tálalhatod azonnal, melegen, vagy tedd be pár órára a hűtőbe, hogy az ízek még jobban összeérjenek, és hidegen tálava is isteni!
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 100 g pirított pörkölt hajdina
- 100 g puy lencse
- 1 db citrom leve és héja
- 1 db narancs leve és héja
- 60-70 g aszalt sárgabarack
- 60-70 g aszalt áfonya
- 50 g pirított pekándió
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 csokor friss petrezselyem
- só, bors ízlés szerint