Lencse korhelyleves recept
 Elkészítési idő: 90 perc   
  Nehézségi szint: Könnyű   
  Hány főre: 4   
 Gondolkoztam, hogy mit is készítsek az újévi asztalra, ami még nem volt. A lencsefőzelékek mindenféle típusát kipróbáltuk már, míg végül arra jutottunk, miért is ne lehetne ötvözni azokat az ételeket, melyeket előszeretettel fogyasztunk az ünnepek folyamán? Így született meg a lencse korhelyleves, melyben a füstölt húsokat a lencse diós íze váltja fel, lehetőséget adva ezzel annak, hogy kedves vegetáriánus családtagjaink is vígan lakmározhassanak belőle.
![]()
A korhelyleves elkészítése:
- Fogjunk egy 3 literes lábost, és alacsony tűzön, szárazon pirítsuk meg benne a köménymagot, babérlevelet, egész borsot. Folyamatosan kevergessük, mert könnyen leég. Amikor érezzük a fűszerek illatát, pattog már ki a köménymag, adjuk hozzá az olajat, és a finomra felszelt vöröshagymát. Ha enyhén megsózzuk a hagymát, könnyebben kiengedi magából a vizet, így nagyon könnyen pépesre tudjuk dinsztelni, mely egy finom, krémes levesalapot eredményez.
 - Én szeretem a magvakat is lepirítani, ezért a lencsét is hozzáadom, ha már a hagyma üveges, és időnként megkavarva, 5 percig dinsztelem őket együtt is. Hozzájuk adom a finom kockákra szelt paprikát is, mert szeretném az étel paprikás ízét friss paprikával is megtámogatni, gyümölcsösebbé tenni.
 - Vannak fűszerek, melyek íze zsiradékban jön ki, a fűszerpaprika és a fokhagyma jellemzően ilyen. Tehát őket is dinsztelem kicsit a lencsés, hagymás raguval. A füstölt paprika nagyon jól pótolja a füstölt húsok hiányát, de az sem probléma, ha sima fűszerpaprikával készítjük el az ételt. Vigyázzunk, mert mindkettő nagyon könnyen odakap, ezért javaslom, hogy készítsünk egy pohár vizet a lábos mellé, és pár perc pirítás után (amikor érződik a fokhagyma illata) már öntsük is fel a levesalapunkat. Tekintve, hogy a lencse eléggé megdagad, jó azzal számolni, hogy akkora legyen a lábosunk, melyben biztosan elfér majd az étel.
 - Adjuk a leveshez a felkockázott gyökérzöldségeket, illetve a káposztát, illetve egy félbecsapott paradicsomot is. Sokan megmossák a káposztát, én nem annyira szeretem, hiszen az ízére vagyok kíváncsi - de ez természetesen ízlés kérdése. Javaslom, hogy kóstoljuk meg a még nyers káposztát, és ha nagyon savanyú, akkor enyhítsünk vízzel az ízén.
 - Öntsük fel a lencsés káposztás ragut annyi vízzel, ami ellepi. Ezt a folyadékot a főzés folyamán majd pótolnunk kell, de így könnyen tudjuk manipulálni, hogy mennyire gazdag, sűrű leves legyen a végeredmény. Tekintve, hogy a káposzta savassága a sós érzetet növeli, ne sózzuk a levest, csak akkor, ha már elkészült. Így biztosan nem követjük el azt a hibát, hogy túlsózzuk az ételt. (Ha esetleg ez mégis megtörténne, egy kevés szódabikarbónával és újraforralással menthetünk a dolgon.)
 - Körülbelül 1 óra alatt puhára fő minden alapanyag a lencsekorhelyben. Forrón, frissen, tejföllel, puha kenyérrel tálaljuk. Segíteni fog a szilveszter utáni macskajajon, és remélem, a várt anyagi szerencsét is meghozza!
 
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Sinkó Bori, a Hokedli főzelékbár tulajdonosa.
Hozzávalók
- 1 db nagyobb fej vöröshagyma
 - 3 gerezd fokhagyma
 - 20 dkg étkezési lencse vagy puy lencse
 - 3 db sárgarépa
 - 3 db fehérrépa
 - 0.5 kg savanyú káposzta
 - 3 db paprika
 - 2 db paradicsom
 - 3 dl tejföl
 - 3 ek étolaj
 - 1 nagy csipet egész köménymag
 - 2 ek füstölt paprika
 - 3 db babérlevél
 - 1 csipet só
 - pár szem egész bors
 
Ajánlott Termékeink
Bezár 
 Bezár 

