Lekváros olasz rácsos pite
Ez lekváros rácsos pite egy klasszikus olasz péksütemény (olasz neve: crostata), ami mindössze lekvárból és omlós tésztából áll. Nem csak egyszerű desszert, de akár hedonista reggeli is lehet. Találd egy pohár hideg tejjel vagy forró kávéval.
Számtalan változatban létezik, a töltelék lehet csokis, pudingos, almás, vagy mint most, lekváros. Általában sárgabarack, de én most szilvát választottam hozzá. Az elkészítése egyszerű, viszont a sütőformából eltávolítani már egy kicsit trükkös. Ezért használj inkább kivehető aljú formát, nehogy a tészta megtörjön a tetején.
A vajas tészta akkor lesz igazán omlós, ha hidegen kerül a sütőbe, vagyis a kész tésztát a hűtőben szokták pihentetni. Viszont a hideg vajas tésztával elég nehéz dolgozni. Ezért mostanában megfordítottam a folyamatot: a lágy tésztával kibélelem a formát, elkészítem a rácshoz a hengereket, így teszem a hűtőbe 25-30 percre. Szerintem ez sokkal egyszerűbb, és gyorsabb, a végeredmény pedig egy omlós, könnyű tészta.
Elkészítés:
- A lisztet szitált tálba, add hozzá a cukrot, a sót, majd a kockára vágott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold össze. Add hozzá a tojást és a citromhéjat és néhány másodperc alatt gyúrj belőle tésztát. Vagy használj aprítót, az összes hozzávalót tedd a gépbe és néhány másodpercre alatt készíts belőle tésztát.
- A lehetőleg kivehető aljú pite formáját béleld ki sütőpapírral (így könnyebben ki tudod majd varázsolni a formából) és a tészta 2/3 részét nyomkodd a formába. A maradék tészta 1/3 részét sodord kb. 1 centis hengerré, körben tedd le a tészta szélére. Egy villával nyomkodd le, így kis peremét készítesz majd neki. Ha sütő lekvárral készíted (én most azzal készítettem) a lekvárt törd össze, minél krémesebbre (a házi szilvalekvárt nem kell, finom krémes). Én aprítót használtam, de a villa is megteszi. Kend meg lekvárral a tésztát úgy, hogy a széleit hagyd ki.
- Tedd hűtőbe 30 percre, a maradék tésztával együtt. Érdemes ezt is hengerré sodorni, hogy utána már csak alakítani kelljen.
- Ha a tészta visszahűlt, a megmaradt 2/3 tésztából sodorj 1/2cm vékony hengereket, picit nyomkodd le, és készítsd el a rácsot a tészta tetejére.
- Kend meg a tésztát felvert tojással, és 180 fokon, légkeveréssel kb. 25 perc alatt süsd aranybarnára. Hagyd langyosra hűlni, majd óvatosan vedd ki a formából.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt
- 70 g porcukor
- 120 g hideg vaj
- 2 db egész tojás
- csipet só
- fél db citrom reszelt héja
- A töltelékhez:
- 200-250 süthető szilvalekvár vagy házi szilvalekvár