Lekváros levél
… leánykori nevén szerelmeslevél. 🙂 Legalábbis gyerekkoromban még ezen a néven futott. Anyu emlegette nemrég, hogy évek óta nem evett amolyan igazi szerelmeslevelet, ami anno kapható volt. Bevallom nem tudom, hogy mostanában milyeneket lehet kapni, mert kb. sosem veszünk kész péksütit. Arra emlékszem, hogy nem a hagyományos leveles tészta volt, mert sokkal puhább volt az állaga, nem olyan kis pufi és „törős”, így egy kelt leveles tésztát készítettem hozzá. Ebben természetesen van egy kevés élesztő, és lényegesen kevesebb vaj.
Szerintünk nagyon finom lett, férj jelezte, hogy jó lenne, ha ebből senkinek nem ígérnék kóstolót, mert igényt tart az egész adagra… 😜
Süthető baracklekvárral töltöttem meg, kétféle módon: a felében csak háromszög alakúra vágtam a lekvárt a tésztába, a többihez viszont összetörtem villával, és így töltöttem meg vele a háromszögeket. A második változat nekünk jobban ízlett, könnyebb, lazább lett.
A tészta elkészítése kicsit hosszabb idő, mert 1-1 nyújtás és hajtogatás között pihentetni (hűteni) kell a tésztát, de a végeredményt tekintve határozottan megérte a munkát.
Elkészítés:
- A tésztához: az élesztőt morzsold bele a vízbe – nem kell felfuttatni - , és a többi hozzávalóval együtt gyúrd össze. Lágy, rugalmas tésztát kapsz majd. Gömbölyítsd ki, és letakarva pihentesd 20-25 percet.
- Ha letelt a pihentetős idő, akkor nyújtsd ki a tésztát négyzetesre úgy, hogy középen vastagabbra hagyod, a négy sarkát pedig vékonyra nyújtod. Alakítsd amolyan lóhere formává. A közepére tedd a vajas tömböt. A tészta négy sarkát hajtsd rá a vajra, nyomkodd le, és nyújtsd kb. 1 cm vastag, téglalap alakúra. A hosszabb oldala mentén gondolatban harmadold el a tésztát, és hajtsd egymásra. Fordítsd el 90 fokkal, nyújtsd ismét téglalapra, és harmadolással hajtogasd ismét.
- Csomagold fóliába, és 30 percre tedd a hűtőbe. Ezt a hajtogatást és pihentetést ismételd még háromszor. Tehát összesen 5 alkalommal hajtogatjuk harmadolva. Arra figyelj, hogy a tésztát mindig a téglalap hosszabb oldala felé nyújtsd.
- Ha megvagy az utolsó pihentetéssel, a tésztát nyújtsd 40x60 centis téglalappá, kb. 0,5 centi vékonyra. Oszd keresztben 3 és hosszában 5 részre. A négyzetek egyik felére kanalazz vagy szeletelj lekvárt, és takard be a tészta másik oldalával. Óvatosan nyomkodd le (nem kell nagyon precíznek lenni, nem folyik ki a lekvár-legalábbis ez a fajta biztosan nem) és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
- A tetejét kend meg felvert tojással, és told 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe 15 percre, majd rácson hagyd kihűlni.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávaló a tésztához (15 db lekváros levélhez):
- 300 g liszt
- 150 ml víz
- 10 g friss élesztő
- 1 db tojássárgája „L” méretű
- 30 g porcukor
- 2 ek olaj
- csipet só
- A vajas tömeghez:
- 150 g vaj
- 30 g liszt
- A töltelékhez:
- 350-400 g sütésálló baracklekvár
- A tetejére:
- tojás