FB pixel
Kategóriák

Lekváros kifli

Elkészítési idő: 40 perc (1 óra 40 perc kelesztési idő)  
Sütési idő: 15 perc
Nehézségi szint: Közepes  

lekváros mini kifli

Ezt a kiflit kalács tésztából készítettem, és meglepetésként különböző ízű lekvárral töltöttem meg. Mondanám, hogy napokig friss marad, de nem sok tapasztalatom van ebben, mert már másnapra el szokott fogyni. 😃 Pont jó a mérete, hogy az ember csak felkapjon egyet, és volt-nincs… 😉

A kelt tésztát általában sertészsírral készítem – most sem volt ez másképp -, de helyette nyugodtan használj hozzá vajat. Ez egy rugalmas és lágy tészta, nagyon könnyű vele dolgozni, így, ha ritkán is készítesz kelt tésztát, ezzel biztos könnyen boldogulsz majd. A tojással készült kelt tészták általában nehezebben kelnek meg, hosszabb időre van szükségük. Nehéz belőni az időt. Ellenőrizd tapintással: ha a tésztát finoman benyomod az ujjaddal, és azt rugalmasnak érzed, és nem marad meg az ujjad nyoma, hanem lassan – majdnem teljesen- visszaalakul az eredeti formára, akkor már megkelt.

A kifliket nem kell szorosan tekerni, és mivel a lekvár sütésálló, így a széleivel sem kell vacakolni. Sütés közben nézz rá, hogy egyenletesen sülnek-e. Én általában a sütés háromnegyedénél meg szoktam fordítani a tepsit, hogy az első darabok is szépen aranybarnára piruljanak.

lekváros kifli

Elkészítés:

  1. A tejet a cukorral langyosítsd meg, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni. A lisztet szitáld tálba, add hozzá az élesztős keveréket, a tojást, a sót, és gyúrd össze. Ha a tészta összeállt, mehet hozzá a puha zsír vagy a vaj. Dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, és letakarva bő 1 óra alatt keleszd meg.
  2. A megkelt tésztát tedd lisztezett felületre, és nyújts belőle fél centi vékony kör tésztát. Oszd 16 – lehetőleg egyforma – cikkre, és tégy egy-egy adag lekvárt a tészta aljára. Lazán tekerd fel úgy, hogy a háromszög csúcsát picit megnyújtod.
  3. A feltekert kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva keleszd további 40 percet.
  4. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, légkeveréssel. Kend le a kifliket a tejes-tojásos keverékkel, és 12-13 perc alatt süsd aranybarnára.
  5. Rácson hagyd kihűlni.

lekváros kiflik

Jó étvágyat! ☺️


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

 

Hozzávalók 16 darabhoz:
  • 300 g liszt
  • 80 g cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 150 ml tej
  • 40 g sertészsír vagy vaj
  • csipet
  • A töltelékhez:
  • kb. 200 g sütésálló lekvár vegyesen (vegyes, barack, szilva),
  • A tetejére:
  • 1 db tojás
  • + 2 evk tej

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Fehérliszt Első pesti malom 1 kg Részletek
Akciós
0 Ft / db
390Ft
390 Ft/db
590 Ft /db
 
db
- +
Bezár
0 Ft / db
840Ft