Lekváros kifli
Ezt a kiflit kalács tésztából készítettem, és meglepetésként különböző ízű lekvárral töltöttem meg. Mondanám, hogy napokig friss marad, de nem sok tapasztalatom van ebben, mert már másnapra el szokott fogyni. 😃 Pont jó a mérete, hogy az ember csak felkapjon egyet, és volt-nincs… 😉
A kelt tésztát általában sertészsírral készítem – most sem volt ez másképp -, de helyette nyugodtan használj hozzá vajat. Ez egy rugalmas és lágy tészta, nagyon könnyű vele dolgozni, így, ha ritkán is készítesz kelt tésztát, ezzel biztos könnyen boldogulsz majd. A tojással készült kelt tészták általában nehezebben kelnek meg, hosszabb időre van szükségük. Nehéz belőni az időt. Ellenőrizd tapintással: ha a tésztát finoman benyomod az ujjaddal, és azt rugalmasnak érzed, és nem marad meg az ujjad nyoma, hanem lassan – majdnem teljesen- visszaalakul az eredeti formára, akkor már megkelt.
A kifliket nem kell szorosan tekerni, és mivel a lekvár sütésálló, így a széleivel sem kell vacakolni. Sütés közben nézz rá, hogy egyenletesen sülnek-e. Én általában a sütés háromnegyedénél meg szoktam fordítani a tepsit, hogy az első darabok is szépen aranybarnára piruljanak.
Elkészítés:
- A tejet a cukorral langyosítsd meg, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni. A lisztet szitáld tálba, add hozzá az élesztős keveréket, a tojást, a sót, és gyúrd össze. Ha a tészta összeállt, mehet hozzá a puha zsír vagy a vaj. Dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, és letakarva bő 1 óra alatt keleszd meg.
- A megkelt tésztát tedd lisztezett felületre, és nyújts belőle fél centi vékony kör tésztát. Oszd 16 – lehetőleg egyforma – cikkre, és tégy egy-egy adag lekvárt a tészta aljára. Lazán tekerd fel úgy, hogy a háromszög csúcsát picit megnyújtod.
- A feltekert kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva keleszd további 40 percet.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra, légkeveréssel. Kend le a kifliket a tejes-tojásos keverékkel, és 12-13 perc alatt süsd aranybarnára.
- Rácson hagyd kihűlni.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu