FB pixel
Kategóriák

Lekváros diós kalács

Elkészítési idő: 45 perc (90 perc kelesztés)  
Sütési idő: 25 perc (200 fok)
Nehézségi szint: Könnyű  

Az itthoni kalácsnak bizony nincs párja. A töltött kalács pedig még inkább ilyen. Nálam most nem a hagyományosnak mondható csokis változatban készült, hanem sűrű, krémes és isteni finom szilvalekvárral, amit egy kis darabos, pirított dióval is feldobtam. Az édes tészta mellé tökéletesen passzol a gyümölcsös lekvár, pláne a pirított ropogós magvakkal.

Ebből a mennyiségből egy elég tisztességes méretű kalács készül, de akár két kisebbet is süthetsz belőle. Ebben az esetben kicsit csökkentsd a sütési időt, nehogy kiszáradjon a tészta.

Lekváros diós kalács

Elkészítés:

  1. A diót száraz serpenyőben pirítsd meg, majd darabold durvára és tedd félre.
  2. A tejet langyosítsd meg, szórd bele a cukor negyedét, és morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gombolyítsd ki, és letakarva 30 percig pihentesd.
  3. Borítsd enyhén lisztezett felületre, és oszd 3 egyenlő darabra. Egyenként nyújtsd kb. 45 x 30 centis téglalappá, kendd meg 2 púpos evőkanál lekvárral, és szórd meg a dió harmadával. Tekerd fel a hosszabbik oldala mentén. Fond össze a három megtöltött tésztát, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
  4. Letakarva keleszd 50-60 percet, majd kendd le felvert tojással, és told 200 fokos légkeveréses sütőbe. 25 perc alatt süsd aranybarnára és fényesre. Félidőben takard le alufóliával, mert a teteje könnyen odakap. Rácson hagyd legalább langyosra hűlni.

Jó étvágyat! ☺️


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók
  • 300 g liszt
  • 100 ml tej
  • 15 g friss élesztő
  • 50 g cukor
  • 50 g puha vaj
  • 1 db tojás „L” méret
  • A töltelékhez:
  • kb. 150 g szilvalekvár
  • 150 g dió
  • tojás a kenéshez

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
5280Ft
Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
560Ft