Lekváros diós kalács
Elkészítési idő: 45 perc (90 perc kelesztés)
Sütési idő: 25 perc (200 fok)
Nehézségi szint: Könnyű
Az itthoni kalácsnak bizony nincs párja. A töltött kalács pedig még inkább ilyen. Nálam most nem a hagyományosnak mondható csokis változatban készült, hanem sűrű, krémes és isteni finom szilvalekvárral, amit egy kis darabos, pirított dióval is feldobtam. Az édes tészta mellé tökéletesen passzol a gyümölcsös lekvár, pláne a pirított ropogós magvakkal.
Ebből a mennyiségből egy elég tisztességes méretű kalács készül, de akár két kisebbet is süthetsz belőle. Ebben az esetben kicsit csökkentsd a sütési időt, nehogy kiszáradjon a tészta.
Elkészítés:
- A diót száraz serpenyőben pirítsd meg, majd darabold durvára és tedd félre.
- A tejet langyosítsd meg, szórd bele a cukor negyedét, és morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gombolyítsd ki, és letakarva 30 percig pihentesd.
- Borítsd enyhén lisztezett felületre, és oszd 3 egyenlő darabra. Egyenként nyújtsd kb. 45 x 30 centis téglalappá, kendd meg 2 púpos evőkanál lekvárral, és szórd meg a dió harmadával. Tekerd fel a hosszabbik oldala mentén. Fond össze a három megtöltött tésztát, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
- Letakarva keleszd 50-60 percet, majd kendd le felvert tojással, és told 200 fokos légkeveréses sütőbe. 25 perc alatt süsd aranybarnára és fényesre. Félidőben takard le alufóliával, mert a teteje könnyen odakap. Rácson hagyd legalább langyosra hűlni.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 100 ml tej
- 15 g friss élesztő
- 50 g cukor
- 50 g puha vaj
- 1 db tojás „L” méret
- A töltelékhez:
- kb. 150 g szilvalekvár
- 150 g dió
- tojás a kenéshez