Lekváros bukta
Szerintem minden családnak, vagyis minden nagymamának megvan a jól bevált, igazi bukta receptje, ami számára legfinomabb, aminek az illata és az íze a gyerekkort idézi. Nálunk mama így készítette.
Valamiért az ember nehezen áll neki buktát készíteni, mert – nem is tudom, olyan macerának tűnik. Pedig egyáltalán nem az, és semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá.
A tészta, hagyományos kelt tészta, vaj helyett sertészsírral a készítem, mert szerintem szinte az összes kelt tészta sokkal finomabb és jobb az állaga a sertészsírtól. Nem véletlenül használták ezt nagyanyáink is. De ha nem használsz sertészsírt, akkor természetesen a vaj is teljesen jó hozzá. A bukta nem is készülhetne mással, mint a régi jól bevált sütésálló lekvárral, itthon szigorúan a vegyessel, de természetesen a baracklekvártól vagy a szilvalekvártól sem sértődik majd meg.
Nálunk inkább kisebb darabok készülnek, de a tésztát aszerint darabold, hogy kisebb, vagy nagyobb buktákat szeretnél. Ebből a mennyiségből 15 kisebb darab lett.
Elkészítés:
- A tejet langyosítsd meg, oldj fel benne 1 evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. 10 perc alatt hagyd, hogy felfusson. A lisztet szitáld tálba, add hozzá az élesztős keveréket, a cukrot, a tojást és a sót is. Gyúrd össze, és ha a tészta már összeállt, dagaszd hozzá a puha zsírt (vagy a vajat) is.
- Dagaszt belőle fényes, rugalmas tésztát. Letakarva keleszd kb. 1 órát, vagy amíg a duplájára nem nő.
- Lisztezett felületen nyújtsd kb. 1 cm vastag téglalapra, és vágj belőle tetszőleges méretű négyzeteket. (kb. 8x8, vagy 10x10 cm) A négyzetekre tégy egy nagyobb adag lekvárt. Hajtsd rá a tésztát a lekvárra, az ujjaddal alaposan nyomkod le, és hajts rajta még egyet. Állítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé. Letakarva keleszd további 45 percet.
- A tetejét kendd le tojással elkevert tejjel, és told a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe kb. 25 percre.
- Tálalásnál a tetejét szórd meg porcukorral.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
A tésztához:
- 600 g liszt
- 25 g élesztő
- 300 ml tej
- 50 g cukor
- 1 db tojás
- 60 g sertészsír
- csipet só
- A töltelékhez:
- kb. 400 g vegyes sütőlekvár
- A tetejére:
- 1 db tojás + 2 ek tej