FB pixel
Kategóriák

Lekváros bukta

Elkészítési idő: 40 perc (2 óra kelesztés)  
Sütési idő: 25 perc
Nehézségi szint: Közepes  

Lekváros bukta

Szerintem minden családnak, vagyis minden nagymamának megvan a jól bevált, igazi bukta receptje, ami számára legfinomabb, aminek az illata és az íze a gyerekkort idézi. Nálunk mama így készítette.

Valamiért az ember nehezen áll neki buktát készíteni, mert – nem is tudom, olyan macerának tűnik. Pedig egyáltalán nem az, és semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá.

A tészta, hagyományos kelt tészta, vaj helyett sertészsírral a készítem, mert szerintem szinte az összes kelt tészta sokkal finomabb és jobb az állaga a sertészsírtól. Nem véletlenül használták ezt nagyanyáink is. De ha nem használsz sertészsírt, akkor természetesen a vaj is teljesen jó hozzá. A bukta nem is készülhetne mással, mint a régi jól bevált sütésálló lekvárral, itthon szigorúan a vegyessel, de természetesen a baracklekvártól vagy a szilvalekvártól sem sértődik majd meg.

Nálunk inkább kisebb darabok készülnek, de a tésztát aszerint darabold, hogy kisebb, vagy nagyobb buktákat szeretnél. Ebből a mennyiségből 15 kisebb darab lett.

Bukta recept

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsd meg, oldj fel benne 1 evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. 10 perc alatt hagyd, hogy felfusson. A lisztet szitáld tálba, add hozzá az élesztős keveréket, a cukrot, a tojást és a sót is. Gyúrd össze, és ha a tészta már összeállt, dagaszd hozzá a puha zsírt (vagy a vajat) is.
  2. Dagaszt belőle fényes, rugalmas tésztát. Letakarva keleszd kb. 1 órát, vagy amíg a duplájára nem nő.
  3. Lisztezett felületen nyújtsd kb. 1 cm vastag téglalapra, és vágj belőle tetszőleges méretű négyzeteket. (kb. 8x8, vagy 10x10 cm) A négyzetekre tégy egy nagyobb adag lekvárt. Hajtsd rá a tésztát a lekvárra, az ujjaddal alaposan nyomkod le, és hajts rajta még egyet. Állítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé. Letakarva keleszd további 45 percet.
  4. A tetejét kendd le tojással elkevert tejjel, és told a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe kb. 25 percre.
  5. Tálalásnál a tetejét szórd meg porcukorral.

lekváros bukta recept

Jó étvágyat! ☺️


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

A tésztához:
  • 600 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 300 ml tej
  • 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 60 g sertészsír
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • kb. 400 g vegyes sütőlekvár
  • A tetejére:
  • 1 db tojás + 2 ek tej

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
2680Ft
2680 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
Fehérliszt Első pesti malom 1 kg Részletek
Akciós
0 Ft / db
390Ft
390 Ft/db
590 Ft /db
 
db
- +