Kuszkusz saláta zöldborsóval és pirított magvakkal
Könnyű tavaszi köret, vagy akár egytálétel is, kinek-kinek igénye szerint. Édes borsóval, bazsalikomos dresszinggel és sok sok pirított maggal.
Tálalhatod önmagában, fetával vagy csicseriborsóval gazdagítva, de grillezett csirke vagy saslik mellé is jó választás, egy nyári grillparti alkalmával.
Ez egy egyszerű saláta, kevés hozzávalóból, és akárhonnan nézzük a kuszkusz végeredményben mégiscsak tészta, vagyis minél több ízt kell beletuszkolni.
És itt jön képbe a salátaöntet:
- a dresszinghez lehetőség szerint használj friss fűszernövényeket
- a bazsalikom mellett (vagy helyett) használhatsz oregánót, kaprot, petrezselymet vagy mentát – amit csak szeretsz
- szezonban mehet bele medvehagyma, szezonon kívül pedig lilahagyma
- ha nem szereted a fehérborecetet, helyettesítsd citromlével, de egy kis „sav” mindenképpen kell hozzá.
Május környékén érdemes kihasználni a friss borsó-szezont, de ha épp nincs kéznél, a fagyasztott borsó is tökéletes hozzá. A lényeg, hogy egyiket se főzd puhára, maradjon inkább friss, roppanós.
Elkészítés:
- Az öntet hozzávalóit tedd turmixgépbe vagy késes aprítóba, és daráld egyneműre. Tedd félre.
- A magvakat száraz serpenyőben pirítsd meg, és szintén tedd félre.
- A zöldségalaplevet (vagy vizet) forrald fel, add hozzá a kuszkuszt és fedd le. A borsót blansírozd: dobd forrásban lévő vízbe 3-4 percre, majd szűrd le, és öblítsd le hideg vízzel. Így megmarad a roppanós állaga és az élénkzöld színe is, mégsem lesz nyers. A petrezselymet vágd finomra.
- Végül állítsd össze a salátát: a kuszkuszt lazítsd fel egy villával, forgasd hozzá a lecsepegtetett borsót, a vékony szeletekre vágott retket, és a finomra aprított petrezselymet. A tányér aljára tégy kedved szerint rukkolát, arra kanalazz a salátából. Locsold meg a dresszinggel, végül gazdagon szórd meg a pirított magvakkal. Tálald csak, így magában, esetleg húsok vagy grillezett sajt mellé.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 100 g kuszkusz szárazon mérve
- 250 ml zöldségalaplé vagy víz
- 200 g zöldborsó
- 3-4 szem retek
- 1 csokor petrezselyem
- 50 g saláta magkeverék
- rukkola - igény szerint
- A dresszinghez:
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- 1 levél medvehagyma, vagy ¼ lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek méz vagy barnacukor
- 3 ek fehérborecet vagy citromlé
- csipet chilipehely (opcionális)
- só, bors