Krampampuli - aszalt gyümölcsös fűszeres forralt bor
Elkészítési idő: 30 perc (+ egy éjszaka áztatás)
Nehézségi szint: Könnyű
Hány főre: 6
Egy különleges ital egy jó bulihoz 😉
A krampampuli nem csupán nosztalgikus egy ital, hanem a téli esték szíve-lelke! Egy isteni finom varázslat, amely a hideg napok meleg ölelését hozza el mindenki számára. Az aszalt gyümölcsök és a fűszeres forralt bor tökéletes egyensúlya, amely kiegészül a citrom frissességével.
Ezt az italt kortyolva valóban úgy érezhetjük, mintha egy mesebeli ünnepi pillanatban csöppentünk volna! 🤗
A krampampuli elkészítése:
- Az aszalt gyümölcsöket áztassuk be a rumba legalább 1 napra.
- Öntsük fel a frissen készített forralt borral (recept ITT található hozzá), majd öntsük hozzá melegen a fekete teát is. (Az aszalt gyümölcsöktől és a forralt bor édességétől az ital alapból édes lesz, de ízlés szerint tovább édesíthetjük)
- Főzzük össze az első rottyanásig, és már fogyaszthatjuk is. 🙂 Melegen és hidegen is kitűnő ital.
Így készül az eredeti változat:
- A rum egy részébe előáztatott aszalt gyümölcsöket tegyük egy tálba, aminek a tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk.
- Tegyünk a szűrőbe 10-15 db kocka cukrot.
- Locsoljuk meg a rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a gyümölcsre csepeg.
- Amikor a láng elaludt, öntsünk rá a forralt bort és az el nem olvadt cukrot. Majd öntsük hozzá a fekete teát. A bátrabbak a fekete teát el is hagyhatják, de hatása miatt felelősséget nem vállalunk. 😉
- Az aszalt gyümölcsöktől és a forralt bor édességétől, és a kockacukroktól az ital alapból édes lesz, de ízlés szerint tovább édesíthetjük.
Egészségünkre! De vigyázzunk a mértékre! 🙂
Hozzávalók
- 40 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (szilva, barack, datolya, füge, mazsola, meggy, áfonya, fekete cseresznye)
- kb. 4 dl rum
- 1.5 liter házi forralt bor (a recept pont 1,5 liter)
- 1 liter natúr (ízesítetlen) fekete tea elkészítve
- ha édesebben szeretnéd, kevés cukor, vagy édesítőszer
Ajánlott Termékeink
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár