Krampampuli - aszalt gyümölcsös forralt bor recept
Egy különleges ital egy jó bulihoz 😉
A krampampuli elkészítése:
1. Az aszalt gyümölcsöket áztassuk be a rumba legalább 1 napra.
2. Öntsük fel a frissen készített forralt borral (a receptet ITT találod hozzá), majd öntsük hozzá melegen a fekete teát is. (Az aszalt gyümölcsöktől és a forralt bor édességétől az ital alapból édes lesz, de ízlés szerint tovább édesíthetjük)
3. Főzzük össze az első rottyanásig, és már fogyaszthatjuk is. :) Melegen és hidegen is kitűnő ital.
Kicsit macerásabb, de így készül az eredeti változat:
1. A rum egy részébe előáztatott aszalt gyümölcsöket tegyük egy tálba, aminek a tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk.
2. Tegyünk a szűrőbe 10-15 db kocka cukrot.
3. Locsoljuk meg a rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a gyümölcsre csepeg.
4. Amikor a láng elaludt, öntsünk rá a forralt bort és az el nem olvadt cukrot. Majd öntsük hozzá a fekete teát.
A bátrabbak a fekete teát el is hagyhatják, de hatása miatt felelősséget nem vállalunk :)
5. Az aszalt gyümölcsöktől és a forralt bor édességétől, és a kockacukroktól az ital alapból édes lesz, de ízlés szerint tovább édesíthetjük.
Egészségünkre! De vigyázzunk a mértékre :)
Hozzávalók
- 40 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (szilva, barack, datolya, füge, mazsola, meggy, áfonya, fekete cseresznye)
- kb. 4 dl rum
- 1.5 liter házi forralt bor (a recept pont 1,5 liter)
- 1 liter natúr (ízesítetlen) fekete tea elkészítve
- ha édesebben szeretnéd, kevés cukor, vagy édesítőszer