Köles torta körtével
Ha azt mondom köles, sanszos, hogy nem a piskóta az első, ami eszedbe jut róla, pedig ennek a kölestortának az adja az alapját. Na meg a pekándió, a gyömbér és a mézben karamellizált körte a tetején 😉
Ha szigorúan az ízeknél maradunk, azt mondanám, ez egy tipikus őszi desszert… pedig nem így van. Körtét gyakorlatilag az év bármelyik szakában kapsz (mondjuk mostanában mit nem…?) és egy puha, illatos és szaftos piskóta bármikor jól jöhet - akár reggelire is.
Nem kifejezetten édes, vagyis inkább a gyümölcs miatt az, ezért is írtam, hogy akár reggelire is jó választás. A hagyományos fehér lisztet helyettesítheted teljes kiőrlésűvel is. Az enyhe diós íz jól passzol majd hozzá. Ha pedig mégis édessebben szeretnéd, egy picit több barnacukorral korrigáld.
Elkészítés:
- A kölest öblítsd le, és kétszeres mennyiségű vízben kb 10 perc alatt főzd meg. Tedd félre, amíg teljesen ki nem hűl.
- A körtét a csutka eltávolítása után szeleteld 1 cm vékony cikkekre. A vajat melegítsd fel, csurgasd hozzá a mézet és szórd meg fahéjjal. Ha már gyöngyözik, add hozzá a körteszeleteket. Pirítsd 1-1 percet mindkét oldalán, és tedd félre, amíg elkészíted a tésztát.
- Keverd el a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát. A diót vágd durvára, a gyömbért apróra. A tojást robotgéppel verd fel habosra, add hozzá a cukrot, a joghurtot és az olajat. Keverd hozzá a lisztes keveréket (ne keverd túl, csak ne maradjanak lisztdarabok) végül a pekánt és a gyömbért is forgasd bele.
- Simítsd a sütőpapírral bélelt tepsibe, és kanalazd a tetejére a körteszeleteket. A mézes-vajas „szószt” is öntsd a tetejére – egy csepp se vesszen kárba. Told 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe, és 25 perc alatt süsd készre. Hagyd 10 percet a formában, majd tedd át rácsra hűlni.
- Tálalásnál ízlés szerint szórd meg porcukorral.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu