Kókuszos - kókuszlikőrös szaloncukor
Tudtad, hogy a szaloncukor ősét a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is?
A szaloncukor a szalonkabáthoz, a szalonzenekarhoz és a szalonképeshez hasonlóan a társalgó akkor divatos elnevezéséből nyerte a nevét. Karácsonyfát ugyanis csak a gazdagabb családok állítottak, mégpedig a szalonban.
A klasszikus, fondant szaloncukor óta mostanra már számtalan íz és variáció áll a rendelkezésedre, de akár otthon is elkészítheted a kis, karácsonyi falatokat. Gyerkőcökkel remek móka, itthon a felét el is szoktuk kóstolgatni már a készítés közben. De akár kedves ajándékként is érdemes gondolni rá.
Választhatsz kicsit különlegesebbet, mint ez a kókuszos változat, amit fehércsokiba forgattam, és aminek a felnőtt kiadáshoz egy kis kókuszos fehér rum is került. Vagy készíthetsz egyszerűbb variációt is, amit csak össze kell keverni, és formázni, mint a mogyoróvajas-narancsos szaloncukor mogyorós csokiban.
A falatkákat érdemes mérleggel kimérni, hogy nagyrészt hasonló méretűek legyenek. Én általában 9-10 g-os szaloncukrokat szoktam készíteni. Ez körülbelül a csokival bevonva bolti szaloncukor mérete is.
Elkészítés:
- Öntsd lábosba a kókuszkrémet, add hozzá a cukrot. Ha elolvadt, kanalazd hozzá a búzadarát és add hozzá a kókuszaromát vagy a kókuszlikőrt is. Folyamatos kevergetés közben főzd 3-4 percet, hogy a dara megduzzadjon.
- Végül forgasd bele a kókuszreszeléket is. 1-2 perc alatt egészen besűrűsödik, és teljesen elválik majd az edény oldalától. Hagyd kihűlni. Formázd meg a szaloncukrokat.
- A fehércsoki felét vízgőz fölött olvaszd fel. Vedd le a gőzről, és szórd bele a maradék csokit is. Keverd simára, és néhány pillanatra tedd vissza a melegre.
- Forgasd csokiba a falatkákat, és hűtőben hagyd megdermedni.
- Csomagold mintás fóliába vagy selyempapírba.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 28-30 darabhoz:
- 200 ml kókuszkrém
- 40 g cukor
- 3 ek búzadara
- 70 g kókuszreszelék
- 1 ek kókusz aroma vagy 4 ek kókusz likőr (elhagyható mindkettő, de mindkettőt bele is teheted, szépen megtolják a kókusz ízt)
- kb. 150 g fehércsoki