FB pixel
Kategóriák

Kókuszos - kókuszlikőrös szaloncukor

Elkészítési idő: 30 perc  
Nehézségi szint: Könnyű  

Tudtad, hogy a szaloncukor ősét a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is?

A szaloncukor a szalonkabáthoz, a szalonzenekarhoz és a szalonképeshez hasonlóan a társalgó akkor divatos elnevezéséből nyerte a nevét. Karácsonyfát ugyanis csak a gazdagabb családok állítottak, mégpedig a szalonban.

A klasszikus, fondant szaloncukor óta mostanra már számtalan íz és variáció áll a rendelkezésedre, de akár otthon is elkészítheted a kis, karácsonyi falatokat. Gyerkőcökkel remek móka, itthon a felét el is szoktuk kóstolgatni már a készítés közben. De akár kedves ajándékként is érdemes gondolni rá.

Választhatsz kicsit különlegesebbet, mint ez a kókuszos változat, amit fehércsokiba forgattam, és aminek a felnőtt kiadáshoz egy kis kókuszos fehér rum is került. Vagy készíthetsz egyszerűbb variációt is, amit csak össze kell keverni, és formázni, mint a mogyoróvajas-narancsos szaloncukor mogyorós csokiban.

A falatkákat érdemes mérleggel kimérni, hogy nagyrészt hasonló méretűek legyenek. Én általában 9-10 g-os szaloncukrokat szoktam készíteni. Ez körülbelül a csokival bevonva bolti szaloncukor mérete is.

Kókuszos - kókuszlikőrös szaloncukor

Elkészítés:

  1. Öntsd lábosba a kókuszkrémet, add hozzá a cukrot. Ha elolvadt, kanalazd hozzá a búzadarát és add hozzá a kókuszaromát vagy a kókuszlikőrt is. Folyamatos kevergetés közben főzd 3-4 percet, hogy a dara megduzzadjon.
  2. Végül forgasd bele a kókuszreszeléket is. 1-2 perc alatt egészen besűrűsödik, és teljesen elválik majd az edény oldalától. Hagyd kihűlni. Formázd meg a szaloncukrokat.
  3. A fehércsoki felét vízgőz fölött olvaszd fel. Vedd le a gőzről, és szórd bele a maradék csokit is. Keverd simára, és néhány pillanatra tedd vissza a melegre.
  4. Forgasd csokiba a falatkákat, és hűtőben hagyd megdermedni.
  5. Csomagold mintás fóliába vagy selyempapírba.

Jó étvágyat!


Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók 28-30 darabhoz:
  • 200 ml kókuszkrém
  • 40 g cukor
  • 3 ek búzadara
  • 70 g kókuszreszelék
  • 1 ek kókusz aroma vagy 4 ek kókusz likőr (elhagyható mindkettő, de mindkettőt bele is teheted, szépen megtolják a kókusz ízt)
  • kb. 150 g fehércsoki

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
490Ft
490 Ft/db
Egységár: 2450 Ft/liter
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
2200Ft
2200 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
5980Ft
5980 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +