FB pixel
Kategóriák

Kókusz torta

Elkészítési idő: 120 perc  
Sütési idő: 20 perc
Nehézségi szint: Közepes  
Sütő forma: 18 cm átmérőjű csatos tortaforma  

Azt hiszem, hogy a csokis tortán kívül tortának még nem volt itthon akkora sikere, mint ennek a kókuszosnak. Ez egyébként nem is csoda, mert a puha és szaftos piskóta gazdag, krémes és nagyon kókuszos krémet rejt.

Nemcsak a kókuszreszelék, vagy a kókusz likőr miatt, hanem a rengeteg kókusz tejszín miatt is. A kókuszlikőr termesztésen elhagyható, de tényleg igazi, intenzív kókusz íze van, és annyira minimális mennyiség, hogy az alkoholtartalma elhanyagolható. Helyette használhatsz kókusz aromát is, ezt nagyobb üzletekben vásárolhatsz, a rum illetve a vanília aromához hasonló kiszerelésben keresd.

Figyelj arra, hogy ne kókusztejet használj a krémhez, hanem mindenképpen kókusz tejszínt, méghozzá magas zsírtartalmút. Különben nem tudod felverni, nem fog összeállni. Arra azért számíts, hogy nem lesz annyira kemény a felvert hab, mintha hagyományos tejszínnel készítenéd, de szépen megtartja majd a tortát, és a bevonáshoz is tökéletes lesz. (Gratula a Magosboltnak, rég nem dolgoztam ilyen jó kókuszkrémmel mint a DelCoco kókuszkrém, tökjó habot tudtam készíteni belőle! 🙂 )

A torta kókusszal borítása kicsit trükkös, mert óvatosan rá kell simogatnod a kókuszt a krémre, lehetőleg úgy, hogy az ne a kezeden kössön ki. Ráadásul potyog mindenhova is… Ezért rácsra szoktam tenni a tortát, és azon „kókuszozom” össze. Így a lehulló darabok is menthetők, újra felhasználhatók, és kevésbé lesz a konyha kókusz-katasztrófa sújtotta övezet.

Bár a tészta akár egyben is kisüthető lenne, de mivel ez egy gazdag piskóta, így nehezebben sül át. Vagyis mire a belseje is kész, a külső része már picit kiszáradhat. Ezért érdemes inkább 3 részre osztva sütni. Ha csak egy tepsid van, nyugodtan süsd egymás után – nekem is csak kettő egyforma van, így a harmadik mindig következő körre marad. Semmi baja nem lesz a tésztának.

A piskóta tetejéről levágott részből és némi krémből lesz a legjobb kókusz golyó (nem csak itt, de ez minden tortára vonatkozik), nálunk mindig ezek a legkelendőbb darabok. Nem is csoda, hiszen minden golyó egy-egy falat a torta esszenciájából. Ráadásul egyből lehet csemegézni, nem úgy, mint a tortát, aminek azért csak kell állni néhány órát, hogy az igazi legyen. Most a sarkamra álltam, és nem hagytam, hogy már előre elfogyjanak a golyók, és azzal, illetve tejkaramellás és kókuszos fehércsokis mandulával díszítettem a torta tetejét.

Mielőtt tálalod, hagyd szobahőmérsékleten kb. 20 percet, hogy a krém szobahőmérsékletűre melegedjen. Sokkal finomabb, mintha közvetlenül a hűtőből fogyasztanád – tudom, ez nem könnyű, de bízz bennem, így lesz jó :)

kókusz torta

Elkészítés:

  1. A lisztet és a sütőport keverd el, és tedd félre. A tojásfehérjét verd fel, és keverd hozzá a kókusz krémet is. A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosítsd ki, felváltva add hozzá a lisztes és a tojásos keveréket. Itt már ne használj robotgépet, csak villával keverd a tésztát.
  2. Dolgozd össze, de csak annyira, hogy ne maradjanak benne lisztdarabok. Végül forgasd bele a kókuszreszeléket is. Mérd 3 egyenlő részre és simítsd vajjal kikent tepsibe.
  3. 180 fokon süsd kb. 20 percet, vagy amíg a pálca tisztán nem jön ki a tűpróba során. Adj neki néhány percet, majd varázsold ki a formából, és rácson hagyd teljesen(!) kihűlni.
  4. A krémhez: a mascarponét és a porcukrot dolgozd össze, add hozzá a kókuszaromát/likőrt, és a kókuszreszeléket. Add hozzá a kókusz tejszínt. Végül mehet hozzá a zselatin fix is. Ezzel verd kemény habbá.
  5. Ha a piskóta kihűlt vágd egyenesre a tetejét. A rétegeket töltsd meg a krém 3/4 részével, és a maradékkal vond be a tortát. Végül simíts rá körben kókuszreszeléket, és tedd hűtőbe 3-4 órára, hogy a piskóta és a krém szépen összebarátkozzon.
  6. A leeső darabokat – amiket a torta tetejéről vágtál le - morzsold össze, és adj hozzá 1-2 evőkanál krémet, (amit a krémből elcsensz) annyit, amivel össze tudod gyúrni. Készíts belőle golyókat, és forgasd meg kókuszreszelékben.
  7. Végül díszítsd a tortát a kókuszgolyókkal, és a csupa jóval bevont mandulaszemekkel.

kókusztorta

Jó étvágyat! ☺️


Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!

Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu

Hozzávalók a piskótához:

Ajánlott Termékeink

Bezár
0 Ft / db
580Ft
580 Ft/db
Egységár: 2900 Ft/liter
db
- +
Bezár
0 Ft / kg
2200Ft
2200 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / db
560Ft
Bezár
0 Ft / kg
9800Ft
9800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +
Bezár
0 Ft / kg
9800Ft
9800 Ft/kg
 
kg
- +
dkg
- +