Jókai bableves
A tejfölös bableves, avagy a Jókai bableves valóban Jókai Mór nevét őrzi. Az író kedvenc étele volt a füstölt malackörömmel készített bableves, ami azonban az évek során annyit változott, hogy Jókai valószínűleg már rá sem ismerne a róla elnevezett igazi nemzeti ételre.
Az eredetileg Gundel éttermében született leves mostanra már minden magyaros étteremben és receptkönyvben szerepel, és pont ennyiféle változatban készítik el. És biztos vagyok benne, hogy otthon sincs ez másképp, ahány család, annyi szokás, ízlés és recept. Nálam így készül, és a legjobb benne a csemetével közösen készített csipetke, ami ettől persze mindig mindenféle méretű, de pont ettől lesz a kedvencünk. 🙂
Tejföllel habarni nem nagyon szoktam, mert valamiért azt gondolom, hogy habarás nélkül tovább eláll – nem mintha bármikor is túlélt volna 3 napot 🙂 - ráadásul így mindenki maga döntheti el, mennyi tejföllel szeretné enni. A családom másik fele pl egyáltalán nem tesz bele.
De bárhogy is készíted, a Jókai bableves igazi laktató fogás, tele csupa jóval, és ismerős ízzel.
Elékszítés:
- A babot alaposan átmosom, és előző este beáztatom néhány órára.
- A füstölthúst megfőzöm, kiveszem a vízből, és félreteszem.
- A babot felteszem főzni fele sonkalében, fele vízben a babérlevelekkel, majd, ha már félig puha, (kb. 30-40 perc főzési idővel számolj), beleteszem a felkarikázott sárga és fehérrépát, és a megtisztított és kettévágott vöröshagymát. Puhára főzöm, közben pedig leszemezzük a csipetkét is.
- A kolbászt felkarikázom, alacsony lángon ropogósra sütöm. Kiveszem a karikákat, és a kisült zsírt használom a rántás alapjához: Megpirítom rajta a lisztet, a fűszerpaprikát, és a zúzott fokhagymát.
- Berántom a levest, beleteszem a kolbászt és 1-2 perc múlva belefőzöm a csipetkét is.
- Ha szeretnéd habarni, akkor ezután keverd el a tejfölt a liszttel és egy kevés forró levessel csomómentesre, majd mehet a fazékba. Hagyd további 5-6 percet, és tálald azon melegében.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 180 g száraz tarkabab
- 500 g füstölhús – nálam általában tarja
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2-3 babérlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 100 g kolbász
- 1 kis fej vöröshagyma
- A rántáshoz:
- kb. 3 ek zsír (vagy olaj)
- 2 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- A habaráshoz:
- 1,5 dl tejföl + 1 csapott ek liszt
- csipetke