Házi pisztácia fagyi
Évekig meg voltam győződve róla, hogy a házi fagyi nem lehet olyan krémes, mint a bolti vagy a cukrászdai változat. Eleinte volt néhány lelkes próbálkozásom a témában, de mivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, így el is engedtem.
Nemrég kezdtem itthon újra fagyi-próbálkozásokba. Elengedtem a joghurtos változatokat, amik kőkeményre és kristályosra fagytak a hűtőben és inkább a tejszínes vonalat próbálgattam. Ezek krémesek, lágyak, egyáltalán nem fagyosak. Isteni finomak! Egy különbség van a bolti változathoz képest: hamarabb olvadnak, hiszen semmilyen plusz állagjavítót nem tartalmaznak.
Ehhez a pisztácia fagyihoz pedig összesen 3 hozzávalóra van szükséged:
- pisztáciára (naná) vagyis pisztácia krémre
- cukrozott sűrített tejre
- tejszínre
A pisztácia krémet elkészítheted saját magad, vagy választhatsz üveges változatot. Fontos, hogy 100% pisztácia tartalmú legyen.
A sűrített tejből vásárolhatsz készen, vagy kb. 1 óra alatt ezt is elkészítheted otthon. Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint tejre és cukorra. A mennyiséget nehéz pontosan belőni, de a maradék néhány hétig simán elvan a hűtőben, és felhasználhatod újabb adag fagyira, vagy akár a kávéd édesítésére is. De remek alapanyaga számos desszertnek is. Például pöpec kis kókuszgolyó készül vele. 😉
Hogyan készítsünk házi sűrített tejet?
A házi sűrített tej elkészítéséhez végy egy nagyobb méretű lábost, lehetőleg vastag aljút, hogy ne égjen le benne a tej. Szórd bele a cukrot és öntsd fel a tejjel. Közepes lángon, kevergetve melegítsd fel, amíg a cukor el nem olvad, majd alacsony lángon, csak finoman gyöngyözve főzd addig, amíg a keverék a felére nem csökken. Ez kb. 1 óra, vagyis légy türelmes és kitartó, és 5 percenként nézz rá, és keverd meg, nehogy leégjen. Ha elkészült, töltsd üvegbe, hagyd kihűlni és felhasználásig tárold a hűtőben.
A pisztácia fagyi elkészítése
Fagylaltgéppel:
- Mérd ki a hozzávalókat: a pisztácia krémet, a cukrozott sűrített tejet, és a tejszínt.
- Keverd össze ezeket, hogy egynemű masszát kapj.
- Töltsd bele a keveréket a fagylaltgépbe, majd dolgozd fel a géppel.
- Amikor elkészült, tedd át egy dobozba, a tetejét szórd meg apróra vágott pisztáciával és néhány órára tedd a mélyhűtőbe.
Fagylaltgép nélkül:
- Keverd össze a pisztácia krémet a cukrozott sűrített tejjel.
- Verd fel a tejszínt kemény habbá.
- Óvatosan forgasd bele a felvert tejszínt a pisztáciás keverékbe.
- Öntsd a masszát egy dobozba, a tetejét szórd meg apróra vágott pisztáciával.
- Helyezd a dobozt a mélyhűtőbe legalább egy éjszakára, hogy megfelelően megdermedjen.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 150 g pisztáciakrém
- 400 ml tejszín
- 300 ml cukrozott sűrített tej
- 30 g natúr tisztított pisztácia a tetejére
- Hozzávalók a házi sűrített tejhez:
- 1 liter zsíros tej
- 350 g cukor