Házi kézműves táblás csoki - liofilizált gyümölcsökkel
Mit szólsz egy liofilizált gyümölcsökkel és pörkölt magvakkal feldobott csokitáblához? Szerintem az egyik legtutibb kézműves ajándék, amivel garantáltan mosolyt csalsz bárki arcára.
Bár az elkészítése egyszerű, de van egy lépés, amit semmiképpen nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy a csokid a lehető legélvezetesebb és legszebb legyen. Ez pedig a csoki temperálása, hogy a végeredmény fényes és roppanós legyen, és lehetőleg ne olvadjon el szobahőmérsékleten. Ehhez mindenképpen szükséged lesz egy cukorhőmérőre is.
De mi is a temperálás? Ez valójában előkristályosítási művelet, ami arra szolgál, hogy a csokiban kristálygócokat alakítsunk ki a megfelelő hőmérsékleten.
Ennek három módja van: A klasszikus márványlapos, a porított kakaóvajas, vagy a beoltós módszer.
A melegítés történhet:
Mikróban, alacsony fokozaton, 10-15 másodpercenként átkeverve az egyre olvadó csokit.
Vízgőz felett, ahol arra figyelj nagyon, hogy az edény alja ne érjen a vízbe, illetve egy csepp víz se kerüljön a csokiba.
Én a Beoltós technikát szoktam alkalmazni, szerintem ez a legegyszerűbb az összes közül: A csokoládé 2/3 részét melegítsd fel 40-45 fok közé. Ehhez add hozzá a maradék 1/3 rész apróra tördelt csokoládét és folyamatos keverés mellett hűtsd vissza 28-29 fokra, majd tedd vissza a vízgőz fölé (vagy a mikróba) és addig melegítsd, amíg a csokoládé el nem éri az ideális hőmérsékletet. Étcsokoládénál 31-32 fok; tej-, fehér és színes csokoládénál 29-30 fok.
Ezután már tényleg nincs más dolgod, mint az olvadt csokit formába önteni, hagyni dermedni néhány percet, és liofilizált gyümölcsökkel és magvakkal díszíteni. Ha kész vagy, tedd legalább egy órára a hűtőbe, és más csomagolhatod is.
100 g-os szilikon formát használtam, vagyis 100 g csokit olvasztottam, mindhárom fajtából.
Elkészítés:
- A csokit olvaszd fel, és a fenti módon temperáld. Öntsd a formába, és hagyd állni 5-6 percet.
- Kezdd el díszíteni a nagyobb gyümölcsdarabokkal, majd jöhetnek a nagyobb magvak.
- Végül töltsd ki a rendelkezésre álló helyet a kisebb darabokkal. Tedd hűtőbe, és hagyd teljesen megdermedni.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó: Romics Bea / szotyicreations.hu