Házi granola csokival, vagy liofilizált gyümölcsökkel
Bár készen is nagyon finom granolákat lehet vásárolni (akár nálunk is), de azért a ropogós, sült, házi „müzlinek” nincs párja.
Na, de mi is az a granola? Ropogós, sütőben sült zabpehely, magvakkal, fűszerekkel, és olyan folyékony édesítőve, ami karamellizálódik a szemeken, létrehozva ezzel a jellegzetes, granola élményt. Fogyaszd reggelire tejjel vagy joghurttal, friss gyümölcsökkel, magvajjal – vagy csak ropogtass belőle, ha valami egészséges és finom édességre vágysz.
Most kétféle változatban készítettem: gyümölcsös és csokis ízben. Az alap mindkettőnél ugyanaz, amit aztán kedvedre feldobhatsz magvakkal, aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel, kókuszchippszel…
A gyümölcsös változathoz: Készíts illatos, ropogós granolát, és keverj hozzá liofilizált gyümölcsöket, amitől nem csak csodaszép lesz, de friss és könnyed is. Csak öntsd fel egy kevés tejjel, vagy kanalazz mellé némi natur joghurtot, és már kész is az egészséges reggeli, amihez csak percekre volt szükséged
A csokis változathoz: Ez már nem is reggeli, hanem a nasi kategória. De ha némi friss gyümölccsel, joghurttal vagy tejjel tálalod, biztos nem fogsz mellé.
Azért egy kis csavart is vittem bele, naná 😉, merthogy nem a megszokott zabpehelből készítettem, hanem natúr gabonapehely keverék-ből.
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a pehely mixet, a pekándiót, a törökmogyorót, és szeletelt mandulát. Add hozzá a sót és a fahéjat. Keverd el, majd öntsd rá az olívaolajat, vagy a kókuszolajat és a juharszirupot, vagy a mézet, is. Forgasd össze úgy, hogy minden szemet bevonjon az édes, olajos réteg.
- A sütőt melegítsd elő 160 fokra, légkeveréssel bélelj egy ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
- A keveréket tedd a tepsire, és rendezd el, kb 1,5 cm vastagon. Óvatosan nyomkodd le, hogy picit összetapadjon. Told 160 fokra, előmelegített légkeveréses sütőbe 22-24 percre, vagy amíg aranybarnára nem sül. A tepsiben hagyd teljesen kihűlni, és adj neki legalább 45 percet.
- Végül dobd fel kedved szerint: liofilizált gyümölcsökkel, vagy fehér és étcsoki cseppekkel. Vagy akár mindkettővel! 😉
- Mivel ez egy nagy mennyiség, akár el is felezheted: a fele készülhet gyümölcsös, míg a másik fele csokis változatban. Tárold légmentesen záródó dobozban vagy üvegben - hogy ropogós maradjon, legfeljebb 3 hónapig.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 300 g pehelymix
- 100 g pekándió
- 100 g tisztított törökmogyoró
- 100 g szeletelt mandula
- ½ tk só
- ½ tk őrölt fahéj
- 50 ml olívaolaj vagy kókuszolaj
- 100 ml juharszirup vagy méz
- 50-100 g vegyes liofilizált gyümölcs vagy 50 g fehércsoki és 50 g étcsoki csepp