Három színű rizzsel töltött csirkecomb
A klasszikus, töltött csirkecombot most egy kisebb csavarral, három színű jázminrizzsel, aszalt áfonyával és dióval töltöttem, fűszeres vajjal borítottam, és lassan megsütöttem a sütőben.
Ízletes, laktató, a hús szinte szétomlik a szádban. Bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.
Ez azért nem kifejezetten egy egyserpenyős recept, viszont akár előző nap előkészíthető, így praktikus lehet, ha vendégeket vársz.
A töltelékhez - ha szeretnéd hogy a rizsek színei megmaradjanak, érdemes őket külön megfőzni, mert a sötétebb színű rizsek - főleg a fekete, remekül befogják a fehér szemeket.
A sütőt nem kell előmelegíteni, elég akkor bekapcsolni, mikor a húst betolod.
Mivel ez egy nagyon gazdag töltelék, köretnek zöldséget pirítottam: kelbimbót és sárgarépát dobtam bacon kockákra, néhány szem gesztenye társaságában.
Elkészítés:
- A csirkecombot sózd be, és hagyd állni, amíg a tölteléket előkészíted.
- A rizst főzd meg (a fehéret külön), és tedd félre. A hagymát vágd apróra, és az olajon dinszteld meg. Add hozzá a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, és hagyd kb. 3 percet pirulni. Szórd meg a fűszerekkel, és pirítsd további 1 percet. Forgasd bele az áfonyát, a diót, végül a rizst is. Locsold meg a fehérbor ecettel, sózd, borsozd ízlés szerint.
- A comb bőrét, a felső része felől az ujjaddal lazítsd fel. Óvatosan, nehogy kiszakadjon. A tölteléket tuszkold a bőr alá, nem csak a felső, de az alsó comb bőrébe is. Tedd sütőformába
A fűszervaj hozzávalóit keverd el, és kend meg vele a csirkét. Takard le alufóliával, és tedd a sütőbe. Állítsd 120’C-ra, légkeveréssel, és süsd kb 2,5 órát. Tudom, hogy ez hosszúnak tűnik, de annyira alacsony a hőfok, hogy nem fog kiszáradni a hús, omlós lesz, és vajpuha.
Ha a hús megpuhult, vedd le a fóliát, és 5-6 perc alatt grillezd meg a bőrét, hogy pirult és ropogós legyen. - Amíg a hús sül, készítsd el a köretet. A kelbimbót tisztítsd meg, a kisebb darabokat vágd ketté, a nagyobbakat negyedeld. A sárgarépát karikázd vékonyra. A bacont és a vajat tedd serpenyőbe, és alacsony lángon pirítsd meg. Add hozzá a kelbimbót és a répát, sózd, borsozd. Fedő alatt párold kb. 10 percet, majd fedő nélkül pirítsd tovább addig, amíg a kelbimbó picit megpirul, de még roppanós marad. Végül forgasd hozzá a sült gesztenyét.
- Tálald azon melegében.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 40 g fekete jázmin rizs
- 40 g vörös jázmin rizs
- 60 g fehér jázmin rizs
- 100 g aszalt áfonya
- 50 g dió durvára vágva
- 1 db kis fej hagyma
- 1 db kis szál sárgarépa
- 5 db zsályalevél vagy 2 ek szárított zsálya
- 1 tk kakukkfű (friss vagy szárított)
- 1 ek fehérbor ecet
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
- Hozzávalók a fűszervajhoz:
- 1 ek puha vaj
- 1-1 tk zsálya, rozmaring, kakukkfű
- 0.5-1 tk só ízlés szerint