Három színű quinoa ropogós
Ez az édes, de mégis sós quinoa ropogós nagyon könnyen elkészül, remek rágcsa, de akár morzsolhatod fagyira, salátára vagy zabkására is. Vajas, édes, ropogós – nem csoda, hogy nálunk a legkisebb egyik kedvence. Ráadásul nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül. Mire bemelegszik a sütő, a kréker alapanyag is elkészül.
Ebben a receptben nem kell megfőzni a quinoát. Csak jó alaposan öblítsd le, és szárítsd meg. Igen, ez kicsit trükkös, az apró magvak miatt, de egy papírtörlővel könnyen megoldható.
A pekándiót nagyon apróra darabold, ha aprítógépet használsz, 2-3 másodperc elég neki. Figyelj, hogy azért ne darált dió legyen belőle. 😉
A mézet, a vajat és a cukrot forrald össze, és hagyd zubogva forrni 2 percet. Ez fontos, mert ha ez a lépés kimarad, és csak simán összemelegíted az édes hozzávalókat, akkor nem ropogós lesz, hanem csak ragacsos. Nem mondom, úgy is finom, csak kicsit nehéz enni… 😀
…és végül a só – lehetőleg nagy szemű, tengeri sót, vagy sópelyhet (Maldon só) használj. Az utóbbit kicsit morzsold össze az ujjad között, hogy finomabbra darabold. Tudom, hogy a só elsőre furcsa lehet az ilyen típusú desszertekben, de tényleg ez teszi majd fel az i-re a pontot. Persze, ha nagyon idegenkedsz az édességek sózásától, ezt a lépést nyugodtan hagyd ki.
Elkészítés:
- A quinoát jó alaposan öblítsd le, majd tedd több réteg papírtörlőre, hogy a vizet felitasd róla. A pekánt vágd egészen apróra, és tedd félre.
- A mézet, a barnacukrot és a vajat tedd egy lábosba, és melegítsd össze. Közepes hőmérsékleten hagyd bugyogva forrni 2 percet. Majd add hozzá a száraz quinoát, az apróra vágott pekánt a szezámmagot, és a sót.
- A tepsit béleld ki szilikonos sütőpapírral, és vékonyan kend meg olajjal. Simítsd rá a masszát. Nem baj, ha nem tökéletesen egyenletes, a sütőben szétterül majd.
- Told 140 fokos sütőbe – légkeveréssel – és süsd kb. 30 percet. Félidőben fordítsd meg a tepsit, hogy mindenhol egyenletes piruljon.
- A tetejét szórd meg sóval majd nyitott sütőajtónál a sütőben hagyd kihűlni. Végül darabolj kedved szerint.
Jó étvágyat!
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 50 g trikolor quinoa (nem kell főzni)
- 120 g pekándió apóra vágva
- 2 ek szezámmag
- 100 g méz
- 2 ek barnacukor
- 2 ek vaj
- nagy csipet só
- a tetejére 2-3 csipet só