Hajdinás chilis bab
Igen, tudom, azoknál az ételeknél, amiket alapvetően hússal szoktunk készíteni, mindig kicsit fura helyzet áll elő. Vagy azt várjuk tőle, hogy olyan legyen, mint az eredeti, vagy esélyt sem adunk neki, mondván, hogy is lehetne egy hús nélkül készült chili finom. Ennek a hajdinából készül chilinek, valóban nincs hús íze, és nem is kell hogy az legyen, hiszen nem húsból készült. Ez egy kellemesen fűszeres fogás, amit chili fűszerekkel fűszerezünk, paradicsommal és babbal főzünk.
Nem vagyunk vegák, vegánok meg pláne nem, ettől függetlenül nagyon szívesen készítek hasonló húsmentes ételeket. Szerintem – akár húsevőként is – remekül feldobhatjuk a mindennapjainkat, picit kilépve a hagyományos fogások közül.
Készítheted száraz, vagy konzervbabból. Ha a konzerv babot választod, akkor nincs nehéz dolgod, csak egyszerűen keverd hozzá az ételhez. Ha száraz babot használsz, akkor előző este áztasd be, majd főzd meg sós, babérleveles vízben. Szűrd le és így add majd a chilihez.
Ha kellőképp kalandvágyó vagy, használj csípős fűszerpaprikát, ha inkább picit visszafogottabb, akkor az édes változat lesz a barátod.
Elkészítés:
- A sárgarépát tisztítsd meg, vágd karikákra, a kaliforniai paprikát kockázd fel. A hajdinát alaposan öblítsd át és tedd félre.
- Forrósítsd fel az olajat, és alacsony lángon dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát. Add hozzá az összenyomott fokhagymát, és egy-két perc alatt pirítsd illatosra. Add hozzá a sárgarépát és a kaliforniai paprikát, fűszerezd, és a juharszirupot is add hozzá. Majd keverd hozzá a hajdinát is.
- Öntsd fel a paradicsompürével, borítsd hozzá a konzerv babot és adj hozzá további 200 ml vizet. A legjobb, ha a paradicsom dobozát öblíted ki vele.
- Letakarva alacsony lángon kb. 20 perc alatt főzd puhára. Ha nagyon sűrű, öntsd fel egy kevés vízzel.
- Végül keverd hozzá a sörélesztő pelyhet is. Adj még neki 2-3 percet.
- Tálald tejföllel vagy növényi krémmel, egy szelet citrommal, és néhány tortilla chippszel.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 3 ek olívaolaj (vagy az aszalt paradicsom olaja)
- 1 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes szál sárgarépa
- 1 db kisebb piros kaliforniai paprika
- 150 g pirított hajdina
- 1 doboz vörösbab vagy 150 g száraz vörösbab
- 1 doboz darabolt paradicsom
- 1 púpos ek sűrített paradicsom
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk chili pehely (ízlés szerint)
- ½ tk édes füstölt paprika vagy ½ tk csípős füstölt paprika
- 1 tk oregánó
- 1 ek juharszirup
- 200 ml víz
- 1 ek sörélesztő pehely