Gluténmentes répatorta
A mentes sütik elkészítése mindig kihívást jelent, mert a mentes sütik alapanyagai nem akarnak úgy viselkedni, mint a hagyományos társai. 🙂 Ez a torta is másodszorra sikerült úgy, ahogy azt szerettem volna. Viszont úgy érzem hogy tényleg nagyon jól sikerült.
Azt azért fontos tudni, hogy nem lesz a teljesen olyan, mint egy klasszikus répatorta, hiszen egész más összetevőkből készül. Szóval ha azt várod, mint a klasszikustól, biztosan csalódni fogsz... Ez egy picit tömörebb, de ettől még nagyon szaftos, puha, és jó fahéjas.
A receptben nem előre bekevert, bolti lisztkeveréket használtam, hanem teljesen maglisztekből sütöttem. Főként mandulalisztből. A tészta teljesen tejmentes, de van benne tojás, tehát nem vegán. Ha teljesen növényi változatot szeretnél, a tojást "lenmag tojással" helyettesítheted.
A tetejére került krémet és most klasszikus tejszínből, és mascarponéből készítettem, de választhatsz ebből is laktózmentes vagy növényi változatot, ami a neked legmegfelelőbb.
Elkészítés:
- A kétféle lisztet, a sütőport, a kókuszreszeléket, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót keverd el, és rakd félre.
- Kislyukú reszelőn reszeld le a répát.
- A tojásokat verd fel, majd add hozzá a langyos kókuszolajat, a mandulavajat, a juharszirupot és a tejet. Ebbe forgasd bele a diót, a répát, és a többi szárazanyagot is.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába simítsd bele a tésztát, és 45-50 perc alatt 170 fokos sütőben süsd meg. Mielőtt lekapcsolod a sütőt ellenőrizd tűpróbával. A megsült tésztát hagyd a rácson teljesen kihűlni.
- A krémhez a hideg tejszínből verj laza habot, majd add hozzá a mascarponét, és a porcukrot, és alacsony fokozaton keverve készíts belőle kemény habot. Az elkészült habot tedd a torta tetejére, kiskanállal hullámokat is tehetsz a krémbe. Végül szórd meg dióval, és már tálalhatod is!
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a tésztához
- 150 g mandulaliszt
- 50 g kókuszliszt
- 15 g Kókuszreszelék
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk fahéj
- 0,5 tk szerecsendió
- 0,5 tk szegfűszeg
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 100 g juharszirup
- 40 g mandulakrém vagy mogyoróvaj
- 100 ml mandulatej, vagy más növényi tej
- 50 ml kókuszolaj
- 200 g sárgarépa (kb 2 közepes db)
- 80 g dió darabolva
- Hozzávalók a krémhez
- 100 ml tejszín
- 100 g mascarpone
- 2-3 ek porcukor
- A tetejére
- 20 g dió finomra vágva