Fűszeres sütőtök karamellizált magvakkal
Nagyon szeretem az őszt. A rövidülő nappalokat, a talpam alatt zörgő száraz leveleket, az illatokat, és persze a sütőtököt. Minden formában imádom, édesen, sósan, vagy akárcsak simán sütve...bármikor jöhet.
Ha ezzel te is így vagy, akkor próbáld ki ezt az édes, fűszeres sült tököt, amit mézes magvakkal, friss zsályával és rozmaringgal tettem még izgalmasabbá, és a sütőben ropogósra sütöttem.
A tök krémesre sül, édes és fűszeres a friss fűszernövényektől. A mézbe forgatott, ropogósra pirult magvak pedig tökéletesen kiegészítik az ízeket.
Ha teheted használj friss fűszernövényeket. A rozmaring szinte már bármelyik nagyobb üzletben kapható, és bár a zsálya kicsit ritkább darab, de ha hozzájutsz, az is remekül eléldegél egy cserépben, illatos levelei pedig sokféleképpen használhatok.
Az elkészítésre egyszerű, egyedül arra kell figyelni, hogy a sütőtököt viszonylag azonos méretűre kockázd, illetve ne zsúfold nagyon össze a tepsiben, hogy minden oldalukon, egyenletes tudjanak pirulni. Egy sorban terítsd el a sütőpapíron, némi helyet hagyva közöttük.
Elkészítés:
- A tököt tisztítsd meg, és vágd kb. 1,5 cm-es kockákra. Tedd tálba, locsolj rá olívaolajat, sózd borsozd, és fűszerezd az apróra vágott rozmaringgal és a zsályával. Forgasd össze, hogy minden kockát bevonjon az olaj és a fűszerek, és lazán terítsd szét a sütőpapírral bélelt tepsiben.
- 180 fokon, légkeveréssel süsd kb. 20 percet, amig amíg a csücskök el nem kezdenek pirulni. Alkalmanként egy lapáttal forgasd át.
- Amíg a tök sül, a magokat keverd el a mézzel, és a 20 perc letelte után potyogtasd a már majdnem kész sütőtök közé. Adj neki további 10 percet a sütőben, hogy a méz ropogósra karamellizálódjon a magvak körül.
- Végül alaposan forgasd össze, és tálald azon melegében.
Ez a fogás reggelire, ebédre, vacsorára és desszertnek is megállja a hejjét 😆. De talán egy tartalmas leves utáni második fogásnak, esetleg desszertnek a legideálisabb.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 600-700 g vajtök
- 3 ek olívaolaj
- nagyobb csipet só
- ¼ tk bors
- 2 ág rozmaring vagy 1 ek szárított
- 7-8 db zsályalevél vagy 1 ek szárított
- 50 g méz
- 50 g törökmogyoró
- 50 g mandula
- 50 g pekándió