Fűszeres körtelekvár
Szeretek lekvárt főzni. Nem csak azért, mert finom, és nincs is jobb, mint egy szelet, házi lekváros kalács, hanem mert remek módja a gyümölcsök tartósításának.
De most ne arra gondolj, mikor 2 napig nyomod a sárgabarack vagy a szilvabefőzős bulit, mert azért az már egy másik szint. Én mini adagokat készítek: maradt 20 deka eper, hoppsz, már mehet is a lábosba. Vagy 2 szem őszibarack, amit már nem eszünk meg? Már darabolom is. Tele vagyok kis üvegekkel, amiben különböző ízű lekvárok pihennek, különböző ízesítésben. Ezek egy részét télen megesszük, a másik részét pedig elajándékozom.
Érdemes a lekvárkészítésre nem csak egy több napos projektként gondolni, hanem egy olyan folyamatra, ami durván 30 perc alatt valami szuper dolgot eredményez.
Most 3 szem körte maradt, amit fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel és gyömbérrel ízesítettem. Nem szeretettem volna teljesen szétfőzni a gyümölcsöt, így inkább apró kockára vágtam fel, és rövidebb ideig főztem. Illatos, zamatos, igazi karácsony ízű :)
Elkészítés:
- A körtét hámozd meg és vágd apró, 1 centinél kisebb kockákra.
- Add hozzá a nyírfacukrot, a fűszereket és a citrom levét és héjat. Reszeld bele a megtisztított gyömbért, és öntsd fel a vízzel.
- Alacsony lángon főzd 20-25 percet, vagy amíg a körte meg nem puhul. Ha úgy érzed kell még víz, hogy puhára főjjön, önts hozzá érzésre még egy kevés vizet. Halászd ki a fűszereket.
- A pektint keverd el a cukorral – így nem csomósodik majd össze – és add a lekvárhoz. 5 percig hagyd, hogy zubogva forrjon, majd töltsd fertőtlenített üvegbe, és tedd száraz dunsztba, amíg ki nem hűl.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók 3 kisebb üveghez:
- 3 szem körte
- 3 centi friss gyömbér
- 1 db csillagánizs
- 1 db fahéjrúd
- 4 szem szegfűszeg
- ½ db citrom leve és héja
- 50-60 g nyírfacukor + 1 tk nyírfacukor
- 150 ml víz
- 1 ek pektin