Forrócsoki bomba
…avagy a forrócsoki 2.0 😏
Ha szereted a forrócsokit, és szeretnéd még különlegesebbé tenni, készítsd el ezeket a csokibombákat, amit megtölthetsz nem csak a hagyományos, vagy fehér csokis forrócsoki porral, de liofilizált gyümölccsel, pillecukorral, még több csokival, de még akár kis cukorkaszívvel is.
Az elkészítése egyszerű, bár némi türelmet igényel – na és persze félgömb alakú szilikon formákat.
Mindenféle csokiból készítettem: A fehérhez és a rubyhoz fehércsoki port, a tej, ét, és a cukormentes változathoz pedig a hagyományosat választottam. Apropó, cukormentes: a forrócsokihoz a cukor helyett használhatsz porrá őrölt eritritet.
Ahhoz, hogy a csoki fényes és roppanós legyen, temperálnod kell. Szerintem ez a legegyszerűbb temperáló módszer: a csoki 2/3 részét melegítsd fel mikróban vagy vízgőz fölött 40-45 fokosra. Ehhez add hozzá az apróra darabolt maradék 1/3 részt és folyamatos kevergetés közben hűtsd vissza 28-29 fokosra. Majd tedd vissza a mikróba vagy a vízgőz fölé, és melegítsd az ideális 31-32 (ét és tejcsoki) vagy 29-30 (fehér és színes csoki) hőfokra
Bár a forrócsoki porban tejpor van, de ettől függetlenül inkább forró tejjel és ne forró vízzel öntsd fel: Dobd a bögrébe a csokibombát, öntsd le forró tejjel, és kb 1 percig kevergesd intenzíven, amíg minden el nem olvad.
Elkészítés:
- A csokit olvaszd fel (temperáld), és kanalazz 2 evőkanál csokit a formába. Húzd fel a csokit a forma széléig, próbáld minél egyenletesebben kenni.
- Tedd a hűtőbe néhány percre, majd miután kivetted, még egy kis csokival erősítsd meg körben a szélét, és tedd vissza újra a hűtőbe legalább 1 órára, hogy teljesen megdermedjen.
- Pattintsd ki a formából, mérj bele 1 evőkanál forrócsokit, néhány pillecukrot és hópihét. Melegíts fel egy tányért, és óvatosan olvaszd meg rajta a héj peremét.
- Illeszd össze a két fél gömböt, és hagyd, hogy megdermedjen.
- Fogyaszd forró tejjel nyakon öntve - 1 golyó kb. 1 dl tejhez elegendő.
Jó étvágyat! ☺️
Receptek a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a fehércsokis keverékhez:
- 100 g vaníliás, főzés nélküli puding por
- 50 g tejpor
- 80 g porcukor
- A csokis keverékhez:
- 100 g csokis, főzés nélküli puding por
- 50 g tejpor
- 100 g porcukor (a cukormentes változathoz: eritrit)
- 50 g kakaó
- A csokibombához:
- 200 g étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, rubycsoki vagy cukormentes csoki
- 6 ek forrócsoki
- mini pillecukor
- cukor hópihe
- liofilizált málna
- cukorszív, stb (opcionális)