Feketebab krém
A fekete teknősbab, amit egyszerűen csak fekete babnak is neveznek, különösen népszerű a latin-amerikai konyhában. Gazdag vitaminokban, fehérjékben és rostokban, lassú felszívódású szénhidrát. Magas az antioxidáns tartalma, ellenben alacsony zsírtartalommal rendelkezik. Sűrű textúrájú, nagyon népszerű a vegán konyhában is.
Itthon általában sós reggeli készül, vagyis valamilyen szendvicset eszünk. A felvágottak nem túl jó barátaink, így mindig szívesen kísérletezünk a különböző krémekkel. Ez a fűszeres fekete bab krém eredetileg egy mexikói fogás, amit tortillával, vagy taco-ban fogyasztanak. Én pirítóssal és friss zöldségekkel tálaltam. Krémes, ízes, remek kis darab.
Elkészítés:
- A babot áztasd be egy éjszakára, majd enyhén sós vízben főzd puhára. A víz felével, a többi hozzávalóval együtt tedd aprítóba, és 4-5 perc alatt daráld krémesre. Állítsd le többször a gépet, és kapard le a falára rakódott krémet. Közben fokozatosan adagold hozzá a vizet, a kívánt állaga eléréséig.
- Kanalazd tálba, a tetejét locsold meg egy kevés olívaolajjal, szórd meg egy csipet fűszerpaprikával, vagy chili pehellyel és friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Receptek a magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók
- 120 g száraz fekete bab
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- 1 csokor friss vagy 2 ek szárított petrezselyem
- 1/2 tk (füstölt) fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1/2 tk só
- bors
- Kb. 60 ml víz