Epres pisztácia torta
Ha szereted a pisztáciát, biztos vagyok benne, hogy ezt az epres pisztácia tortát is imádni fogod. A csodaszép zöld színét nem ételfestéktől, vagy egyéb huncutságtól kapta, hanem a friss pisztáciától, amiből tisztességes adag került a tésztába és a krémbe is. És ha már a krémet emlegetem: lágy és krémes, tejszínes, nagyon, de nagyon pisztáciás, némi fehércsokival ízesítve. Mindez egy kis friss ízű eper lekvárral megbolondítva. A torta burkolásához svájci vajkrémet készítettem, amivel könnyű dolgozni, tartós, és nagyon szép éleket lehet vele készíteni.
A krémhez használhatsz kész pisztácia pasztát, vagy elkészítheted magad is.
A piskótatésztát 3 egyenlő részre osztottam, így sütöttem meg. Ha egyben készíted, igazítsd hozzá a sütési időt is.
A svájci vajkrém nagyon praktikus, ha kevesebb vajjal és cukorral szeretnél vajkrémet készíteni. Az elkészítése bár egyszerű, de néhány szabály érdemes betartani, hogy a végeredmény hozza az elvártakat. A vaj és a hab hőmérséklete legyen ugyanolyan.
Érdemes karos konyhai robotgépet használni, mert kb. 10 perc, mire a tojásból elkészül a kemény, kihűlt (!) hab. (ha nincs karos konyhai robotgéped, jó lesz a sima kézi robotgép is, de kézzel ezt a habot sajna nem tudod (jól) összehozni…) Ha neadjisten mégis kicsapódna a vaj, ne ess kétségbe és semmiképpen se vágd ki a kukába, hanem kapd elő a hajszárítót – igen, tényleg a hajszárítót – és kívülről melegítsd a tálat néhány pillanatig, amíg a krém össze nem áll. Ezután már mehet is a tortára. Ízesítheted egy kevés vaníliával, vagy színezheted kedved szerint. Mivel még mindig nem igazán rajongok a vajas krémekért, így a burkolatot is vékonyra készítettem. Ez a mennyiség elég a torta egy rétegben történő burkolására, ha vastagabb rétegben szeretnéd, készítsd belőle dupla adagot.
Elkészítés:
- A pisztáciát, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverd el csomómentesre. Tedd félre.
- A vajat a cukorral robotgéppel habosítsd ki. Magas fokozaton, egyenként keverd hozzá a tojásokat. Majd alacsonyabb fokozaton mehet hozzá a joghurt és a tej is. Végül forgasd hozzá a lisztes keveréket is.
- Oszd 3 részre, és tedd sütőpapírral bélelt tortaformába. 170 fokos, légkeveréses sütőben kb 18 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd. A kész piskótalapokat rácson hagyd kihűlni.
- A krémhez a tejszínt forrald fel, és szórd bele a fehércsokit. Hagyd állni 2 percet, majd keverd egyneműre, és hagyd a hűtőben minimum 6 órát. Majd add hozzá a mascarponét, és a pisztácia krémet is. Keverd krémesre.
- Tedd habzsákba külön a pisztácia krémet és a lekvárt is. A krémből nyomj körben a piskóta lapra egy csíkot, majd spirálban, egymás után a krémből és a lekvárból is. Jöhet ugyanígy a másik lap is. A betöltött tortát tedd hűtőbe, amíg elkészül a vajkrém.
- A vajkrémhez a tojásfehérjét és a cukrot gyöngyöző vízgőz felett melegítsd, a tál alja semmiképpen se érjen bele a forró vízbe. Ha a cukor elolvadt és a fehérjével együtt sűrű masszát alkot, - ilyenkor kb. 70 fokos a keverék – vedd le a tűzhelyről, tedd át a robotgép üstjébe, majd még forrón, a legmagasabb fokozaton verd kemény habbá, egészen addig, amíg a hab ki nem hűl.
- A lágy, de nem folyós vajat vágd kisebb kockákra, és fokozatosan adagold a habhoz. Habosítsd tovább max fokozaton. Mielőtt kész, lesz egy pont mikor úgy tűnik összeugrik a krém, de pár pillanat és szép sima lesz. Ha túrósnak látnád, jöhet a hajszárítós trükk.
Végül nincs más dolgod, mint beburkolni a tortát. Kb. 1 órára tedd vissza a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a krém. - A tetejét díszítsd őrölt pisztáciával, liofolizált eperrel, és friss eperrel.
- Fogyasztás előtt érdemes kb. 30 percet szobahőmérsékleten hagyni, hogy lágyabb legyen a pisztáciakrém.
Jó étvágyat!
Recept a Magosboltból - szívvel és szenvedéllyel!
Fotó és recept: Romics Bea / szotyicreations.hu
Hozzávalók a piskótához:
- 150 g őrölt pisztácia
- 150 g fehérliszt
- 15 g sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- csipet só
- 60 g vaj
- 170 g cukor
- 2 db tojás
- 1 db tojásfehérje
- 100 g natúr görög joghurt
- 60 g tej
- Hozzávalók a krémhez:
- 150 g pisztáciakrém
- 120 g fehércsoki pasztilla
- 120 ml tejszín
- 150 g mascarpone
- 120 g eperlekvár
- Hozzávalók a vajkrémhez:
- 2 db tojásfehérje „L” méret
- 100 g cukor
- 100 g vaj